Special

Gen Z Finance. ABC-ul investiţiei la Bursa de Valori Episodul 1: Care sunt primii paşi ca să devii acţionar la OMV Petrom, Hidroelectrica, Banca Transilvania şi de câţi bani ai nevoie

Răzvan Mihăescu, investitor din Generaţia Z: Am 18 ani, iar în câteva zile urmează să susţin examenul de bacalaureat şi investesc la bursă de la 14 ani. Această activitate s-a născut din pasiunea pentru domeniul finanţelor şi din dorinţa de a-mi valorifica economiile. Investesc preponderent în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, deoarece aici se pot găsi companii mature, stabile, care au posibilitatea de a livra pe termen lung randamente mai bune decât alte clase de active, cum ar fi titluri de stat sau depozite bancare. De-a lungul timpului, am investit bani primiţi de la rude, bani din alocaţie, sau chiar o parte din salariul obţinut din diferite programe de internship la care am participat.“

Răzvan Mihăescu, investitor din Generaţia Z: Am 18 ani, iar în câteva zile urmează să susţin examenul de bacalaureat şi investesc la bursă de la 14 ani. Această activitate s-a născut din pasiunea pentru domeniul finanţelor şi din dorinţa de a-mi valorifica economiile. Investesc preponderent în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, deoarece aici se pot găsi companii mature, stabile, care au posibilitatea de a livra pe termen lung randamente mai bune decât alte clase de active, cum ar fi titluri de stat sau depozite bancare. De-a lungul timpului, am investit bani primiţi de la rude, bani din alocaţie, sau chiar o parte din salariul obţinut din diferite programe de internship la care am participat.“

Autor: Liviu Popescu

29.06.2024, 16:48 3767

Să investeşti este simplu. Trebuie doar să începi. Şi pentru că trăim într-o lume din ce în ce mai digitalizată, investiţiile la Bursa de Valori Bucureşti au devenit accesibile printr-un clic distanţă pentru oricine. Fie că abia ai împlinit 18 ani, fie că te gândeşti la viitorul primului tău născut sau pur şi simplu vrei să te pensionezi mai devreme, investiţiile din timp şi documentate la Bursă pot fi o soluţie.

În acest sens, ZF începe un proiect editorial, Gen Z Finance: ABC-ul investiţiei la Bursa de Valori Bucureşti, în cinci „episoade“, în care încearcă să vorbească despre investiţiile la Bursă pe înţelesul tuturor. Astfel, la finalul acestui serial oricine să îşi poată plasa o parte din economii acolo unde sunt tranzacţionate acţiunile unora dintre cele mai mari companii din România.

Primul episod al seriei trece în revistă principalele caracteristici ale investiţiei bursiere, prezintă câteva calcule şi scenarii de luat în considerare, de câţi bani este nevoie şi care sunt primii paşi pentru a deveni acţionari ai unor companii precum OMV Petrom, Hidroelectrica, Banca Transilvania, Romgaz, Digi.

Iar asta pentru că profitabilitatea acestor companii o susţii chiar tu prin plata unei facturi la gaze, la curent, internet, plata acelei rate pentru credit la cel mai nou model de iPhone, plinul cu motorină sau benzină. Practic, activitatea noastră cotidiană este înconjurată de bursă. De ce să nu profităm din timp?

Dar până atunci, cifre. Potrivit unui simulator al Bursei de Valori, suma de 100 de lei investită lunar din 1998 încoace ar însemna astăzi circa 385.000 de lei. La bănci aceeaşi sumă ar fi adus 70.000 de lei. Cash, 30.000 de lei. Calculele ZF arată că, luând în calcul un randament mediu anual de 18%, aşa cum Bursa de Valori a livrat în ultimii ani, atunci 100 de lei lunar în următorii 25 ani ar aduce circa 485.000 de lei.

„Am 18 ani, iar în câteva zile urmează să susţin examenul de bacalaureat şi investesc la bursă de la 14 ani (prin tutore - n.red.). Această activitate s-a născut din pasiunea pentru domeniul finanţelor şi din dorinţa de a-mi valorifica economiile. Investesc preponderent în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, deoarece aici se pot găsi companii mature, stabile, care au posibilitatea de a livra pe termen lung randamente mai bune decât alte clase de active, cum ar fi titluri de stat sau depozite bancare. De-a lungul timpului, am investit bani primiţi de la rude, bani din alocaţie sau chiar o parte din salariul obţinut din diferite programe de internship la care am participat“, spune Răzvan Mihăescu, investitor din Generaţia Z.

Primul pas pentru investiţii este familiarizarea cu site-ul Bursei de Valori Bucureşti, cu cifrele publicate acolo, companiile listate, simbolurile bursiere şi cu termenii financiari. Pentru început: diferenţa dintre a economisi şi a investi.

A economisi înseamnă a pune bani deoparte pe când a investi înseamnă a plasa aceşti bani în diverse instrumente în vederea obţinerii unui randament. Ambele sunt corecte în vederea maximizării randamentului unui portofoliu dat fiind profilul de risc scăzut pentru prima variantă şi crescut pentru a doua.

Ai nevoie de câteva zeci de lei, chiar şi 50 de lei, şi poţi deveni investitor al unor companii precum OMV Petrom (0,77 de lei o acţiune), Banca Transilvania (33 de lei o acţiune), Romgaz (6 lei).

Acestea sunt preţurile la care se tranzacţionează acţiunile la Bursa de Valori, putând fi analizate pe site-ul bvb.ro, acolo unde puteţi analiza şi simbolurile bursiere, adică acele acronime prin care se identifică o companie.

De exemplu Petrom are SNP „ Societatea Naţională Petrom, Banca Transilvania are TLV de la Transilvania, Romgaz are SNG „ Societatea Naţională de Gaze. În unele situaţii simbolurile au ajuns atât de cunoscute încât înlocuiesc în vorbirea uzuală numele companiei, devenind un fel de „poreclă“ „ mulţi preferă să vorbească despre „TEL“ sau „Senege“, decât despre Transelectrica (TEL) sau Romgaz (SNG).

Ce trebuie să iei în calcul este faptul că preţul unei acţiuni nu reflectă neapărat dacă este mai ieftină sau mai scumpă decât alta. Preţul unei acţiuni reprezintă valoarea pe care o plăteşti pentru o singură acţiune a unei companii într-un moment dat. De exemplu, acţiunile OMV Petrom sunt tranzacţionate la 0,77 lei pe acţiune, iar acţiunile Banca Transilvania la 33 de lei pe acţiune, dar preţul nu determină în mod direct calitatea sau valoarea companiilor.

După ce te-ai familiarizat cu site-ul BVB, următorul pas este deschiderea unui cont de tranzacţionare. Unii brokeri oferă chiar varianta demo, adică nu tranzacţionezi cu bani reali, tocmai în ideea de a învaţa paşii. ZF va prezenta în pagina Gen Z de săptămâna viitoare cum se deschide online un cont de tranzacţionare.

 

Ce este soft saving-ul, varianta preferată a tinerilor pentru a economisi?

Un nou trend pleacă de la generaţia Z - soft saving, care schimbă modul tradiţional de gândire despre economisire. Conceptul de soft saving se referă la a economisi mai puţini bani pentru viitor şi a se folosi mai mult de ei în prezent. În general, este vorba de avea un stil de viaţă care prioritizează experienţele înaintea banilor.

Conceptul de soft saving nu exclude economisirea, dar vede rezultate pe termen scurt. Studiul Indexului de Prosperitate realizat de Intuit în 2023 subliniază această idee şi arată că generaţia Z preferă o abordare „soft“ atunci cand vine vorba de finanţele personale - 66% dintre respondenţii studiului au spus că sunt interesaţi de finanţe doar ca mijloc de a-şi susţine interesele actuale.

Deşi generaţia tânără economiseşte mai puţin, asta nu înseamnă că trăieşte de la un salariu la altul. Raportul a constatat că abordarea investiţiilor şi a finanţelor personale de către generaţia Z este doar „mai blândă“ decât în deceniile precedente, iar acest mod de a economisi reflectă o schimbare importantă a valorilor, dând prioritate experienţelor, creşterii personale şi bunăstării mintale în detrimentul materialismului.

A economisi înseamnă a pune bani deoparte, pe când a investi înseamnă a plasa aceşti bani în diverse instrumente în vederea obţinerii unui randament. Ambele sunt corecte în vederea maximizării randamentului unui portofoliu dat fiind profilul de risc scăzut pentru prima variantă şi crescut pentru a doua.


GEN Z Finance vă propune un „serial“ la finalul căruia veţi avea toate informaţiile necesare despre cum să devii investitor la BVB. Joia viitoare, în pagina Gen Z, vă prezentăm cum vă puteţi deschide un cont de tranzacţionare în mai puţin de 10 minute. În total, vor fi cinci astfel de episoade la finalul cărora veţi putea începe tranzacţionarea.