ZF 24

Bursa de Valori Bucureşti lansează în parteneriat cu DRUID asistentul virtual Q, soluţie digitală bazată pe Inteligenţă Artificială

Bursa de Valori Bucureşti lansează în parteneriat cu...

Autor: Liviu Popescu

01.07.2024, 11:06 149

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) lansează prima versiune a chatbot-ului Q, soluţie digitală bazată pe Inteligenţă Artificială, pentru a răspunde întrebărilor celor care vor să afle mai multe despre piaţa de capital şi investiţiile la bursă. Acest proiect îşi propune să devină, într-un orizont de timp de aproximativ un an, o resursă importantă şi cuprinzătoare cu informaţii cât mai relevante despre investiţiile la bursă, potrivit unui comunicat de pres`.

Asistentul virtual Q poate fi accesat de pe site-ul bursei, www.bvb.ro, este disponibil doar în limba română şi este capabil în acest moment să răspundă la o serie de întrebări des întâlnite: modalitatea de deschidere a unui cont de tranzacţionare, lista intermediarilor, informaţii de bază despre companiile listate şi noţiuni de bază despre bursă.  

Chatbot-ul este în prezent în stadiul de învăţare progresivă, astfel încât utilizatorii sunt încurajaţi să îi adreseze cât mai multe întrebări, pentru ca acesta să înţeleagă nevoile pe care le au la nivel informaţional.

Fiind în proces de învăţare, este posibil ca asistentul Q să nu ofere răspunsuri în totalitate precise. Ulterior, răspunsurile oferite de chatbot vor fi verificate de o echipă dedicată pentru acurateţe şi pentru îmbunătăţirea procesului de învăţare.

„Continuăm eforturile digitale pentru a răspunde nevoilor comunităţii de investitori locali într-o lume în care accesul rapid la informaţii este absolut esenţial. Ne dorim ca prin această primă versiune a soluţiei digitale Q să facem noţiunile despre investiţii şi piaţă de capital mai accesibile şi mai uşor de înţeles. Lansarea lui Q este un nou demers dedicat celor preocupaţi de educaţia financiară care îşi doresc să înveţe mai multe despre alternativele de gestionare a economiilor. Prin intermediul acestui asistent virtual, BVB reconfigurează modul în care utilizatorii interacţionează cu informaţiile financiare, deschizând drumul către eficienţă sporită, automatizare şi creştere în cadrul proceselor interne. Mai mult, suntem încântaţi că am implementat acest proiect cu sprijinul tehnologic oferit de DRUID, un start-up românesc care a participat în BVB Arena, programul nostru fanion dedicat antreprenorilor”, a spus Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

Asistentul virtual Q este dezvoltat împreună cu DRUID  - platformă end-to-end pentru construirea de aplicaţii conversaţionale de afaceri bazate pe inteligenţă artificială. Colaborarea dintre Bursa de Valori Bucureşti şi DRUID reprezintă o nouă etapă în procesul de digitalizare a interacţiunii cu investitorii, demarată deja la nivelul pieţei locale de capital. Q reprezintă o sinteză ingenioasă între tehnologia NLP a DRUID şi abilităţile de înţelegere a limbajului oferite de integrarea cu ChatGPT prin Microsoft Azure.

„Mă bucur să observ că tehnologia DRUID sprijină BVB în demersul către digitalizare, aducând beneficii semnificative. Ne-am propus ca soluţiile noastre să eficientizeze activitatea angajaţilor, focalizându-se pe aspectele esenţiale şi să le asigurăm investitorilor BVB un acces mai uşor la informaţiile relevante într-un mediu financiar complex. Consider că am reuşit să atingem acest obiectiv prin intermediul asistentului virtual Q, asigurând astfel o interacţiune mai fluentă şi eficientă”, a spus Liviu Dragan, CEO DRUID.

Startup-ul românesc DRUID este unul dintre finaliştii ediţiei din anul 2021 a programului BVB Arena, proiect dezvoltat de Bursa de Valori Bucureşti pentru a pune în valoare companiile româneşti de succes.