ZF 24

Cimentiştii reintră pe scădere, resimţind din plin declinul investiţiilor statului în lucrări de infrastructură

Lucrările de infrastructură au scăzut cu 3,6% la zece luni

Lucrările de infrastructură au scăzut cu 3,6% la zece luni

Autor: Andreea Neferu

12.12.2013, 00:07 63

Chiar dacă sectorul rezidenţial a înregistrat o uşoară creştere anul acesta, segmentul de infrastructură, principalul motor al construcţiilor în perioada de criză, a fost pe minus, motiv pentru care şi piaţa cimentului a înregistrat o scădere. Toamna nu a adus dezmorţirea aşteptată, astfel că după creşterea din 2011 şi stagnarea din 2012 producţia locală de ciment va reintra pe scădere, scrie revista Business Construct.

Piaţa cimentului a înregistrat o uşoa­ră scădere în primele trei trimestre ale anului, în contextul în care proiectele de investiţii ale statului au fost din ce în ce mai puţine, în timp ce investitorii privaţi s-au arătat reticenţi în a porni noi proiecte.

Francezii de la Lafarge, spre exemplu, estimează că volumele de ciment vândute pe piaţa locală au scăzut cu trei până la şase pro­cente în primele nouă luni ale anului.

„Scăderea generală a pieţei con­strucţiilor, afectată de numărul redus de proiecte noi (de infrastructură, reziden­ţiale şi nonrezidenţiale), precum şi de utilizarea încă redusă a fondurilor europene, a fost principala provocare în 2013. Ne-am confruntat cu o cerere scăzută de materiale de construcţii chiar şi în plin sezon. De asemenea, o altă provocare a fost cea legată de creşterea costurilor cu energia“, spune Costin Borc, country CEO al Lafarge România.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro