ZF 24

EY România: Piaţa de M&A a înregistrat 124 de tranzacţii în prima jumătate a anului, cu o valoare estimată de 2,3 mld.dolari, marcând o scădere de 6% în volum. ”Am observat dinamici pozitive în sectorul energiei şi utilităţilor, unde volumul tranzacţiilor aproape s-a dublat faţă de prima jumătate a anului 2023”

EY România: Piaţa de M&A a înregistrat 124 de...

Autor: Roxana Rosu

05.07.2024, 10:55 105

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a înregistrat 124 de tranzacţii în prima jumătate a anului 2024, cu o valoare totală estimată de 2,3 miliarde de dolari,, marcând o scădere de 6% în volum, faţă de cele 132 de tranzacţii (3,7 mld.USD) înregistrate în perioada similară din 2023, potrivit unui studiu EY.

Cu toate acestea, valoarea pieţei de M&A a rămas în mare parte stabilă, dacă nu se ia în considerare achiziţia operaţiunilor Enel Group din România de către compania grecească Public Power Corporation, pentru 1,3 miliarde dolari, singura mega-tranzacţie în S1 2023.

În plus, 79% dintre tranzacţiile anunţate în S1 2024 nu au valoarea anuntată, comparativ cu media istorică de 65% observată începând din 2018.

Scăderea din prima jumătate a anului 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut reflectă tendinţa globală.

Comparativ cu S2 2023, volumul de tranzacţii M&A a crescut în S1 2024 cu 13,8%.

„Piaţa românească de M&A a avut o performanţă pozitivă constantă în ultimii ani, reflectată în creşterea continuă a volumului tranzacţiilor, în special pe termen lung. În prima jumătate a anului 2024, am observat dinamici pozitive în sectorul energiei şi utilităţilor, unde volumul tranzacţiilor aproape s-a dublat faţă de prima jumătate a anului 2023. Suntem de asemenea încurajaţi de revenirea activităţii globale şi europene de M&A, stimulată de o creştere semnificativă a mega-tranzacţiilor anunţate la nivel mondial, precum şi de ajustarea ratei dobânzii de referinţă de către BCE, care va fi benefică mediului de tranzacţionare”, a declarat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory la EY România.

La nivel global, se observă o creştere a valorilor tranzacţiilor cu aproximativ 20% faţa de 2023, marcând cea mai puternică primă jumătate de an în materie de tranzacţii începând din 2022. Mai mult, pieţele consacrate demonstrează semne clare de revenire în 2024, evidenţiate de creşterea substanţială a mega-tranzacţiilor, ceea ce reprezintă un semn pozitiv pentru economiile în curs de dezvoltare şi emergente, care de obicei urmează traiectoria pieţelor dezvoltate.

Investitorii strategici şi-au menţinut poziţia dominantă pe piaţa de M&A din România, reprezentând 93% din volumul tranzacţiilor, deşi au anunţat acelaşi număr de tranzacţii ca în prima jumătate a anului 2023 (115). Aceasta reprezintă cea mai mare cotă de piaţă revendicată de investitorii strategici din prima jumătate a anului 2019 încoace.

La nivel global, exit-urile firmelor de private equity au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii zece ani în 2023, rezultând într-o lipsă de rentabilitate pentru investitori şi afectând capacitatea de a atrage capital pentru noi fonduri, ceea ce, la rândul său, a afectat achiziţiile susţinute de private equity.

Dintr-o perspectivă cross-border, tranzacţiile interne au reprezentat 43% din numărul total de tranzacţii, 53 fiind înregistrate în S1 2024. În acelaşi timp, apetitul investitorilor străini a înregistrat o creştere de 17% faţă de S1 2023, încheind cu 62 de tranzacţii, ceea ce reprezintă jumătate din volumul total al tranzacţiilor şi este în concordanţă cu tendinţele istorice.

Cele mai active sectoare în funcţie de volumul tranzacţiilor au fost Imobiliare, Ospitalitate & Construcţii (23 tranzacţii), Energie şi Utilităţi (21 tranzacţii) şi Produse de Consum & Retail (20 tranzacţii), urmate de Sănătate şi Tehnologie, fiecare înregistrând câte 11 tranzacţii.

În prima jumătate a anului 2024, au fost doar 2 tranzacţii cu valoare divulgată care depăşeşc 100 milioane USD, în scădere faţă de cele 5 înregistrate în 2023.

În ceea ce priveşte ţara de origine, cei mai activi investitori au provenit din SUA - istoric cel mai activ investitor (10 tranzacţii), Austria (8 tranzacţii), Germania (7), Franţa şi Polonia (câte 4 tranzacţii fiecare), urmate de Italia şi Olanda, ambele înregistrând câte 3 tranzacţii.

Cele mai mari trei tranzacţii din S1 2024:

  • Vânzarea operaţiunilor OTP Bank din România către Banca Transilvania, cea mai mare bancă din ţară, pentru suma de 375 milioane USD
  • Achiziţia a cinci parcuri industriale de către CTP, cel mai mare dezvoltator de proprietăţi industriale şi logistice listat public în Europa, din portofoliul integral de logistică al Globalworth Real Estate Investments, pentru aproximativ 184 milioane USD
  • Vânzarea parcului eolian Mihai Viteazu, de 80 MW de către compania spaniolă de energie regenerabilă Iberdrola către Premier Energy, pentru o sumă estimată de 94 milioane USD, marcând retragerea companiei Iberdrola de pe piaţa românească