ZF 24

George Ureche, Partener PwC România: Numărul de tranzacţii cu o valoare de peste 40 milioane de euro a crescut în primul semestrul din 2024 faţă de perioada similară a anului trecut

George Ureche, partener al PwC România

George Ureche, partener al PwC România

Autor: Roxana Rosu

05.07.2024, 11:00 115

Numărul de tranzacţii cu o valoare de peste 40 milioane de euro a crescut în primul  semestrul din 2024, din cele 115 de tranzactii anuntate 20 depăşind acest prag, faţă de 15 astfel de tranzacţii în aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat George Ureche, Partener PwC România.

Deşi numărul total de tranzacţii anunţate a scăzut cu 8% an/an, ponderea tranzacţiilor mari a crescut.

Astfel, dacă în prima jumătate a anului 2023 valoarea medie a unei tranzacţii anunţate era de 17 milioane de euro (excluzând mega tranzacţia prin care operaţiunile Enel România au fost preluate de PPC), în primul semestru al acestui an valoarea medie a crescut la 23 de milioane de euro. Acest lucru se datorează pe de o parte dimensiunii mai mari a companiilor ţintă, iar pe de altă parte creşterii evaluărilor pe fondul stabilităţii macroeconomice şi îmbunătăţirii sentimentului economic.

Analiza PwC exclude tranzacţiile încheiate pe Bursa de Valori Bucureşti (de tipul IPO-uri, SPO-uri, răscumpărări sau deal-uri bilaterale cu acţiuni listate).

În lipsa unui megadeal precum tranzacţia cu Enel din prima jumătate a anului trecut, care a propulsat piaţa la 3,4 miliarde euro în termeni de tranzacţii anunţate, valoarea totală a pieţei de fuziuni şi achiziţii de la începutul anului curent a scăzut la 2,6 miliarde de euro.

Izolând însă impactul acestui mega deal, piaţa locală a înregistrat o creştere anuală totală de 24%, de la 2,1 miliarde euro la 2,6 miliarde de euro.

La nivel de structură, piaţa a rămas dinamică în sectoarele de energie, real estate şi industrie, acestea generând împreună 47% din numărul total al tranzacţiilor anunţate de la începutul anului. În energie, sectorul producătorilor de electricitate din surse regenerabile, atât operaţionali, cât şi în diverse stadii de dezvoltare, a rămas de mare interes pentru investitori, valoarea medie a tranzacţiilor crescând 3,8 ori an/an (excluzând Enel), până la 34 milioane euro. Industria şi sectorul real estate au rămas de asemenea interesante pentru investitori, fiecare cu câte 16 tranzacţii de tip M&A anunţate, la valori medii de 20, respectiv 27 milioane euro/tranzacţie.

În IT&C se remarcă o scădere atât a numărului de tranzacţii anunţate (16 în primul semestru din 2024 vs 30 în S1 din 2023), cât şi a valorii totale a acestora (131 milioane euro în S1 2024  faţă de 310 milioane euro în S1 2023). Această dinamică poate fi pusă pe seama modificărilor legislative privind eliminarea scutirii de impozit pe venit a angajaţilor din acest sector, fapt care a pus jucătorii în faţa unei alegeri între conservarea capitalului uman şi menţinerea marjelor de profitabilitate.

Investitorii strategici rămân cei mai activi cumpărători în piaţa românească de fuziuni şi achiziţii, 56 din cele 115 tranzacţii fiind realizate de aceştia. Fondurile de investiţii şi-au diminuat prezenţa în calitate de cumpărători pe piaţa locală, doar 10 investitori financiari anunţând achiziţia unor companii româneşti în perioada ianuarie – iunie 2024 (faţă de 28 de tranzacţii operate de fonduri în perioada ianuarie-iunie 2023). Această scădere este aproape în totalitate generată de sectorul de IT&C.

Pe fondul deciziei Băncii Centrale Europene de a reduce rata de dobândă de politică monetară, se anticipează o scădere a ratei inflaţiei atât în zona euro, cât şi în România care, în mod tradiţional, urmează acelaşi trend. România reuşeşte să rămână un hub atractiv pentru investitorii străini care continuă să facă achiziţii strategice pe piaţa locală. Conservarea stabilităţii macroeconomice în cursul unui an electoral, disponibilitatea fondurilor europene de natură să sprijine finanţarea cheltuielilor de capital în domeniile strategice precum şi scăderea graduală a inflaţiei au dus la îmbunătăţirea indicatorului de sentiment economic şi temperarea percepţiei de risc faţă de jucătorii din economia locală.

Sectorul energiei va rămâne în prim plan atât ca număr de tranzacţii, cât şi ca valoare, în contextul avansării a numeroase proiecte de energie regenerabilă în procesul de autorizare şi construire. Sectorul  serviciilor private de sănătate şi cel al bunurilor de larg consum sunt de asemenea aşteptate tranzacţii semnificative, cu perspectiva generării unui nou mega deal. Industria şi sectorul de IT&C vor rămâne dinamice, investitorii strategici rămânând dominanţi în defavoarea fondurilor de private equity.