ZF 24

Guvernul a aprobat suplimentarea cu 1,8 miliarde lei a plafonului pentru programul IMM Plus, de care vor beneficia încă 2.300 de beneficiari

Guvernul a aprobat suplimentarea cu 1,8 miliarde lei a...

Autor: Roxana Rosu

18.06.2024, 16:29 172

Guvernul a aprobat prin ordonantă de urgentă suplimentarea cu 1,8 miliarde lei a plafonului pentru programul IMM Plus şi, în paralel, a autorizat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM să emită acordurile necesare pentru refinanţarea creditelor contractate în cadrul programului Prima Casă/Noua Casă.

Bugetul suplimentar alocat va permite accesul la credite de investiţii şi pentru capital de lucru pentru un număr estimat de 2.300 beneficiari suplimentari, astfel că schema de ajutor de stat va sprijini circa 13.800 de  companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Fondul de Garantare a început procedura de alocare a plafoanelor pe finanţatorii parteneri, urmând ca în data de 19 iunie să deschidă aplicaţia programului pentru introducerea noilor solicitări de garantare. Aplicaţia pusă la dispoziţia finanţatorilor  va rămâne deschisă până la data de 21 iunie pentru solicitările noi introduse.  

Beneficiarii schemei de ajutor de stat IMM PLUS beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanţiei, pe toată durata de valabilitate a garanţiei acordate, şi a dobânzilor aferente creditelor sau liniilor de credit, acordate pe o perioadă de maximum 12 luni, cu excepţia beneficiarilor componentei AGRO PLUS care nu beneficiază de dobândă finanţată de la bugetul de stat în baza acestei scheme de ajutor de stat.

Programul se adresează tuturor categoriilor de IMM-uri, întreprinderilor cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv start-up-uri şi Unităţilor Administrativ Teritoriale, care pot aplica până la 30 iunie 2024 pentru finanţări cu garanţii de stat şi costuri subvenţionate din bugetul Ministerului Finanţelor. Soluţiile de finanţare sunt adaptate diferitelor sectoare de activitate, beneficiarii putând opta pentru una din următoarele componente: IMM ROMÂNIA PLUS, AGRO PLUS, IMM PROD PLUS şi CONSTRUCT PLUS.

Totodată, FNGCIMM va începe emiterea acordurilor de refinanţare pentru creditele contractate în cadrul Programului Prima Casă / Noua Casă.

"Prin aceste măsuri legislative, ne dorim să sprijinim beneficiarii programelor şi să facilităm accesul lor la refinanţări în condiţii avantajoase. Este un pas important pentru a simplifica procesele administrative şi pentru a oferi un sprijin concret celor care doresc să-şi optimizeze condiţiile financiare." a declarat Dumitru Nancu, Director General, FNGCIMM.