ZF 24

Lucrările întârzie pe cel mai aşteptat lot din A0 – Autostrada Bucureştiului : Grecii de la Aktor spun că termină în septembrie şi nu în august cei aproape 18 km

Lucrările întârzie pe cel mai aşteptat lot din A0 –...

Autor: Bogdan Alecu

18.06.2024, 15:24 1613

Lotul 3 din A0 Sud, dintre Bragadiru şi Joiţa, adică dintre DN6 Bucureşti-Alexandria şi A1, ar putea fi gata spre finalul lunii septembrie, cu aproape o lună întârziere faţă de termenul promis în aprilie de către grecii de la Aktor.

“Lotul 3 (Bragadiru-Joiţa) al A0 Sud nu se poate finaliza în luna august 2024, aşa cum a promis de nenumărate ori antreprenorul grec! Noul termen avansat de antreprenor (Aktor) după verificările de astăzi din şantier este finalul lunii septembrie 2024. Atenţionez însă constructorul că pentru recuperarea întârzierilor şi deschiderea circulaţiei la noul termen avansat este necesar urgent să se lucreze în şantier în cel putin în două sau chiar trei schimburi! Înt-ârzieri majore se înregistrează în mai multe puncte din şantier care au devenit critice: pasajul de la Bragadiru, pasajul de la Ogrezeni, pasajul peste calea ferată, pasajul de Tegheş şi relocarea liniilor electrice aeriene ale Transelectrica din zona localităţii Ciorogârla. Tergiversarea lucrărilor pe cei 17,96 km ai acestui lot aduce prejudicii majore românilor în special din cauza întârzierilor înregistrate în circulaţia pe principala rută de tranzit Piteşti - Bucureşti – Constanţa”, a spus Cristian Pistol, şeful CNAIR. El a spus că CNAIR nu are acum nicio plată restantă faţă de Aktor.

Într-un interviu acordat ZF în luna aprilie 2024, Alexandros Exarchou, vicepreşedinte şi CEO al Intrakat S.A., grupul care deţine acum Aktor explică faptul că „deja putem vedea rezultatele tranzacţiei dintre Ellaktor şi Intrakt. În trecut nu am performat prea bine în România, dar acum vom rezolva şi acest aspect. Spre exemplu, la final de august, început de septembrie, vom finaliza lucrările la lotul 3 din A0 între DN6 şi A1. Avem aici 650 de angajaţi şi vom creşte. Nu vrem să avem Aktor ca o ramură, vrem ca o companie“.

Oficialii Aktor nu au transmis nicio reacţie până la publicarea acestui articol.

Miza lotului 3 din A0 Sud o reprezintă deblocarea actualei centuri, DNCB pe tronsonul dintre DN6 şi A1, unde cu excepţia pasajului de la Domneşti în continuare se circulă pe o bandă pe sens - motiv pentru care nici pasajul nu a avut un impact mare asupra traficului, în condiţiile în care imediat după pasaj din trei benzi se formează una singură.

Potrivit datelor CNAIR publicate la începutul lunii aprilie, Aktor a ajuns la 63% grad de execuţie pe lotul al treilea din A0 Bucureşti Sud, cu un progres de trei puncte procentuale faţă de martie. Pentru a recupera teren, ar fi necesar un progres de cel puţin şapte puncte procentuale lunar.

Cu A0 gata pe zona de sud a Capitalei, se va putea circula practic pe 362 km de autostradă, de la Constanţa la Piteşti. Până atunci, cel mai lung tronson de autostradă din România este de 245 km, de la Târgu-Mureş la Holdea.