ZF 24

Preţurile producţiei industriale s-au redus în luna mai cu 1% fată de perioada similară din 2023

Preţurile producţiei industriale s-au redus în luna...

Autor: Roxana Rosu

02.07.2024, 11:06 47

Preţurile producţiei industriale s-au redus în luna mai cu 1% fată de perioada similară din 2023, după ce pe piata internă a fost înregistrată o scădere de 2,2%, iar pe cea externă o creştere de 2%, potrivit datelor INS.

Comparativ cu aprilie 2024, în mai preturile au avut un avans de 0,7%. Pe piata internă, preturile au crecut cu 0,5%, iar la extern cu 0,8%.

Pe categorii, cea mai mare scădere an la an a fost în industria energetică, unde preturile s-au redus cu 6,3%, urmată de Industria bunurilor intermediare cu un minus de aproape 3%.

În schimb, preturile din Industria bunurilor de capital au crescut cu 6,2%, în Industria bunurilor de uz curent cu 3,5%, iar în Industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 1,4%.

Pe marile ramuri industriale, Industria extractivă a raportat o scădere de 8% a preturilor productiei, în conditiile în care Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale a avut un minus de 17%.

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a consemnat de asemenea o scădere în luna mai, preturile fiind mai mici cu 9% fată de mai 2023.

În zona de Captare, tratare şi distribuţie a apei, preturile de productie au crescut însă cu 17%.

Preturile de productie din Industria prelucrătoare s-au majorat cu 2,3%, cele mai mari creşteri fiind în Repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, cu 23%, şi  Fabricarea produselor farmaceutice, de 18,5%.

La polul opus, preturile de productie din Industria metalurgică s-au diminuat cu 10%, iar cele din Fabricarea substanţelor şi a produselor chimice cu 9%.