ZF 24

Turcia se pregăteşte de cea mai mare revoluţie fiscală din ultimele două decenii: Erdogan vrea să taxeze corporaţiile cu 7 mld. de dolari, după ce economia a fost devastată de dezastre naturale şi inflaţie

Turcia se pregăteşte de cea mai mare revoluţie...

Autor: Andrei Şerbănescu

14.06.2024, 14:23 1151

Legiuitorii turci au elaborat noi propuneri de taxe care vizează în principal companiile, încercând să repare un buget afectat de cutremurele din 2023, într-o încercare care ar putea marca cea mai mare reformă din ultima generaţie, raportează Bloomberg.

Planurile ar implica venituri suplimentare de 226 de miliarde de lire (7 miliarde de dolari), echivalentul a aproximativ 0,7% din produsul intern brut, potrivit unei persoane direct implicate în acest subiect, care a cerut să-şi păstreze declaraţiile sub rezerva anonimatului. Noua legislaţie este acum în curs de elaborare pentru a fi discutată în parlament spre sfârşitul acestei luni, potrivit persoanei în cauză.

Partidul de guvernământ al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi aliaţii săi au o majoritate suficientă pentru a putea impune legi în stat. Cu toate acestea, propunerea s-ar putea dovedi controversată din punct de vedere politic, autorităţile renunţând deja la planul de a introduce o taxă pe tranzacţiile bursiere.

Ministrul Trezoreriei şi Finanţelor, Mehmet Simsek, a declarat într-o postare pe X că noile reglementări fiscale vor fi prezentate în curând parlamentului naţiunii. Biroul său şi cel al lui Erdogan au refuzat să comenteze cu privire la specificul planului.

Ministerul Trezoreriei şi Finanţelor a redactat ultimul proiect după ce două cutremure de anul trecut - alături de cheltuielile generoase de dinaintea alegerilor - au obligat guvernul să cheltuiască mai mult decât planificase iniţial. Ca urmare, Turcia este pe cale să înregistreze în acest an un deficit bugetar estimat la 6,4% din PIB, unul dintre cele mai mari deficite înregistrate în cele două decenii de mandat ale lui Erdogan.

Planul reprezintă cea mai recentă încercare de consolidare fiscală şi face parte dintr-o schimbare de politică supravegheată de Simsek, demarată în urma preluării conducerii finanţelor în 2023. Schimbarea către o economie mai laxă a avut ecou în rândul investitorilor străini care au revenit pe piaţa datoriilor din Turcia, deşi unii au criticat un efort anterior de reducere a cheltuielilor, considerându-l insuficient într-un moment în care inflaţia depăşeşte 75%.

Propunerea prevede una dintre cele mai mari revizuiri ale codului fiscal din Turcia de când autorităţile au majorat taxele în urmă cu două decenii pentru a plăti daunele provocate de cutremurele din 1999.