ZF 24

Video ZF Live. Remus Vişan, Paravion: Cei care căutau pachete mai scumpe fac un pas înapoi şi vin din urmă cei care vânează „oferte“

Autor: Alexandra Marcu

24.03.2016, 00:05 151

Bruxelles nu a fost până acum o destinaţie foarte căutată de turiştii români pentru city-break-uri, astfel că multe dintre pachetele de excursii nu vor fi anulate.

„Un avantaj pentru România este faptul că Bruxelles nu e o destinaţie foarte căutată de români pentru city-break-uri. Doar companiile aeriene vor simţi probabil un impact la vânzările directe“, a spus Remus Vişan, director general al agenţiei de turism Paravion, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Avem celule de criză la nivel de agenţie şi ne or­ga­nizăm imediat. Funcţionăm pe mai multe pieţe şi trebuie să fim pregătiţi“, a completat acesta. Ma­jo­ri­tatea cererilor de modificare a excursiilor provin din Ro­mânia, Turcia şi Bulgaria.

În ceea ce priveşte atentatele de marţi din capitala Bel­giei, Vişan spune că toate companiile aeriene au ac­ţio­nat mai repede comparativ cu situaţia asemănătoare din Paris de anul trecut. Cei care au bilete de avion spre Bruxelles le pot reprograma sau anula. „Nu putem re­zolva alte destinaţii, dacă le este frică putem să forţăm con­diţiile de anulare, dar nu reuşim să le anulăm fără penalizări“.

Românii nu sunt foarte fricoşi, iar europenii au început deja să se obişnuiască şi sunt mai optimişti.

Printre destinaţiile alese de români se numără oraşe precum Paris, Londra, Madrid, Viena, Roma sau Praga.

„Acum oamenii vânează pachetele de city-break, iar Viena este în top datorită proximităţii faţă de ţara noastră.“ Cei de la agenţiile de turism analizează des­tina­ţiile şi văd unde turiştii se pot simţi în siguranţă. În ceea ce priveşte profilul clienţilor, Remus a observat că ma­joritatea clienţilor noi cumpără pachete ieftine, indi­fe­rent de destinaţie. „Dacă companiile pun la vân­zare bi­lete ieftine, pachetul se va vinde. Unii clienţi se dau înapoi, iar alţii vin din urmă şi cumpără tot ce e ieftin.“

Remus Vişan mai punctează faptul că în ultima pe­rioadă a vândut pachete de excursii în Tunisia. „Ne-am zbătut pentru clienţii care au vrut să le anuleze, dar a doua zi am anunţat furnizorul că am găsit înlocuitor.“

Companiile aeriene din România transportă anual circa 11 milioane de pasageri, însă operatorii care au pariat pe curse din România cred că piaţa are potenţial să ajungă la 40 de milioane de pasageri în cinci ani. „Low-cost-urile schimbă tot, sunt foarte agresive şi se bazează pe faptul că au un cash-flow bun şi că rezistă în piaţă.“

Vişan spune că anul acesta observă o creştere a consumului din partea românilor care vor să plătească excursiile în rate, iar acum lupta se dă pe destinaţii. „Factura medie pentru o excursie, cu avion charter şi condiţii de vacanţă decente, este de 400 de euro.“

În 2015, Paravion a avut o cifră de afaceri de 46 mil. euro în România şi 21 mil. euro în Turcia. „Avem un total de 67-68 mil. euro. Anul acesta sper să atingem o cifră de afaceri cumulată de aproape 80 de milioane de euro.“

Paravion este deţinută de fondul de investiţii GED Capital. Compania vinde şi pachete de excursii pentru Euro 2016 la preţul de 1.000 de euro, cu bilet la meci inclus. În momentul de faţă în agenţie sunt minimum 100 de pachete de acest tip.

Ce a mai spus Remus Vişan:

- Mă aştept ca Marea Britanie să crească foarte mult, au un Ryanair în spate

- Ideea e să nu ţii avionul pe pistă, trebuie să zbori dintr-o ţară în alta

- Costul cel mai mare este când ţii avionul pe pistă, în garaj, dar şi cu piloţii şi personalul