Auto

Cele mai sigure maşini noi: Lexus CT200h, Volvo V60, urmate de Ford Focus

Lexus CT200h

Care sunt cele mai sigure maşini noi

Autor: Bogdan Alecu

25.05.2011, 12:43 1010

EuroNCAP, "instituţia" oficială înmaterie de teste de siguranţă a prezentat săptămâna aceasta noilerezultate pentru ultimele şase maşini testate, toate obţinândcalificativul maxim de cinci stele. O premieră la ultima sesiune deteste o reprezintă prezenţa unui automobil electric - Nissan Leaf,un hatchback compact cu cinci uşi şi motor electric, care totodatăeste primul din generaţia sa care reuşeşte să atingă punctajulmaxim de cinci stele.

Nissan Leaf dispune de uncompartiment special pentru baterii amplasat sub bancheta spate,astfel încât nici pasagerii dar nici bateriile să nu fie afectateîn cazul unei coliziuni. "Nissan Leaf este dovada că şi maşinileelectrice pot fi la fel de sigure ca cele clasice. Acum sestabileşte un nou standard de siguranţă pentru următoarea generaţiede automobile proiectate pentru piaţa europeană", a spus Michielvan Ratingen, secretarul general al EuroNCAP.

Unul dintre cele mai sigure maşinitestate în ultima sesiune a EuroNCAP este cea de-a treia generaţiea modelului Ford Focus. Acesta a atins un nivel al protecşieipentru pasagerii adulţi de 92%, pentru copii de 82%, pentru pietonide 72% iar în ceea ce priveşte sistemele de asistenţă în condiţiileîn care Focus dispune de două noi sisteme de asistenţă Active CityStop, care reduce riscul unui impact la viteze reduse în oraş sausistemul Lane Keeping Aid, care ajută la menţinerea benzii derulare şi avertizează pe cel de la volan în momentul în care seshimbă banda fără a semnaliza.

Alături de hibridul Lexus CT200h,Volvo V60 a fost cel mai sigur model testat de Euro NCAP care aobţinut punctajul maxim de 100% în ceea ce priveşte sisteme deasistare a şoferului, fiind singurul automobil care a atins acestnivel.