Business Internaţional

În Ungaria, fotbalul este o prioritate naţională şi o obsesie politică, iar arenele fotbalistice sunt opere de artă şi simboluri ale puterii. În Polonia, construcţia de stadioane moderne a salvat economia din criză. Şi totuşi, naţionalele acestor ţări n-au dat rezultate la EURO 2024

Cu o constelaţie de stadioane moderne, Ungaria este campionana regională la găzduirea de competiţii sportive, inclusiv fotbalistice, deşi echipa de fotbal maghiară n-a impresionat prin rezultate la EURO 2024.

Cu o constelaţie de stadioane moderne, Ungaria este campionana regională la găzduirea de competiţii sportive, inclusiv fotbalistice, deşi echipa de fotbal maghiară n-a impresionat prin rezultate la EURO 2024.

Autor: Bogdan Cojocaru

28.06.2024, 00:07 770

Pancho Arena nu este doar un sta­dion-operă de artă şi un altar dedi­cat fotbalului, ci şi un simbol, scump, al obsesiei pentru sportul rege pe care o au premierul Unga­riei Viktor Orban şi câţiva dintre apropiaţii săi din lumea politică şi de business. De aceea este şi motiv de scandal. Guvernul maghiar a investit şi cheltuit miliarde de euro pe fotbal, pe construcţia de stadioane nu doar în Ungaria, ci oriunde în Europa sunt comunităţi semnifica­tive de maghiari, şi în academii de fotbal.

Pancho Arena din Felcsút a fost construită în chiar faţa casei copilăriei lui Orban şi are o capacitate dublă faţă de numărul de locuitori ai satului. Şi totuşi, Ungaria a părăsit campionatul european de fotbal UEFA EURO 2024, cu două înfrângeri şi o victorie, ajungând doar pe locul 5 la masa celor clasate pe poziţia 3 în faza grupelor. Polonia a venit ultima la EURO 2024 şi a plecat prima.

Echipa polo­neză de fotbal este reprezentanta celei mai mari e­co­nomii est-eu­ro­pene, iar Polo­nia îşi datorează acest sta­tut inclusiv investiţiilor de mili­ar­de de euro făcute în stadioane de fotbal pentru a găzdui Cam­pio­natul European din 2012. Acel an a fost cel de apogeu al crizei da­to­riilor suverane din Europa.

Investiţiile poloneze în stadioane au ve­nit la pachet cu altele uriaşe pentru infrastruc­tură, iar aceste cheltuieli au fost făcute când alte state europene îşi tratau crizele cu austeritate. Rezultatul este că economia poloneză a fost singura din UE care în acea vreme de colaps economic a reuşit să evite recesiunea. Criza a trecut, dar stadioanele au rămas. Polonia, care a găzduit EURO 2012 împreună cu Ucraina, are în prezent 28 de arene pentru fotbal moderne şi în 2028 ar putea avea 35.

Ucrainenii n-au reuşit nici ei să treacă de faza grupelor în 2024. Nici cehii. Dar ei nu s-au lăsat goniţi acasă fără luptă. La propriu, pentru că meciul cu Turcia s-a în­che­iat cu o încăierare între jucători. Cehia este casa celui mai mare stadion din lume, Strahov, cu 220.000 de locuri, dacă la soco­tea­lă nu este pusă o arenă misterioasă din Coreea de Nord. Strahov este de fapt un complex de opt stadioane construit în 1926. În prezent are folosinţă sportivă limitată, dar este catalogat drept monument.

Altfel, Fortuna Arena al Slavia Praga şi ocazional al echipei naţionale, cu o capacitate de peste 19.000 de spectatori, este cel mai mare şi modern stadion de fotbal din Cehia. Această ţară are 13 arene fotbalistice care pot găzdui peste 8.000 de spectatori fiecare, dintre care cinci au o capacitate mai mare de 15.000 de locuri. Spre comparaţie, în tribunele de pe Pancho Arena din micul sat al copilăriei pre­mierului Orban pot intra doar 3.500 de specta­tori. Satul are doar 1.500 de locuitori. Dar a costat aproape 10 milioane euro. Pancho Arena este o bijuterie. Însă cel mai mare sta­dion de fotbal al Ungariei este Puskás Aréna, cu 67.000 de locuri.

Este terenul de antrenament şi de joc al echipei naţionale. Construcţia sa a început în 2017 şi s-a încheiat în 2019, la un cost de aproa­pe 600 de milioane de euro, un preţ „mediu“ la nivel mondial, după cum a explicat guvernul lui Orban. Cheltuielile au fost acoperite de stat. Stadionul a fost inaugurat cu o înfrângere a echi­pei naţionale ungare în faţa celei a Uruguayului. Încă dinainte de a fi ales premier, în 2010, Orban a promis că dacă partidul său naţionalist Fidesz ajunge la putere va face din fotbal o prioritate naţională.

Şi-a ţinut promisiunea şi guvernul său a investit peste două miliarde de euro în sportul rege. Au fost construite sute de stadioane locale şi peste 10 arene mari cu tot ce le trebuie. Fotbalul este o prioritate naţională, dar acest lucru nu se vede în rezultatele echipei Ungariei. Se vede clar însă din competiţiile sportive organizate pe stadioanele ţării.

Pe Puskás Aréna s-au jucat meciuri (la care nu au participat echipe maghiare) din Supercupa UEFA, din Liga Campionilor, finala Europa League 2023 dintre Sevilla şi AS Roma şi chiar pentru EURO 2020. Arena va găzdui şi finala Champions League din 2026, marele premiu. Sándor Csányi, preşedintele Federaţiei de Fotbal din Ungaria, a spus că pentru aducerea acestor competiţii pe Puskás Aréna o parte din merit o are guvernul.

Sándor Csányi este miliardar, om de afaceri şi preşedintele OTP, cea mai mare bancă din Ungaria. Pe el şi pe Orban îi uneşte pasiunea pentru fotbal, sau obsesia, cum spun criticii. De altfel, numeroase companii s-au aliniat pentru a finanţa ceea ce poate fi descris ca academia naţională de fotbal a Ungariei Ferenc Puskas. Companiile au fost impulsionate să facă acest lucru de scutirile de taxe oferite la schimb de guvern. Academia de Fotbal Ferenc Puskas îşi are sediul în satul lui Orban, Felcsut. În Polo­nia, din 2007 au fost cheltuile două miliarde de euro pe stadioane moderne şi nu numai.

Dacă sunt luate în calcul arene mai mici, dedicate atletismului sau sporturilor de viteză, rezultatul sunt investiţii în peste 100 de construcţii dedicate sportului pe stadion. Cheltuielile pentru stadioane au venit în mare parte din bugetele oraşelor. Finanţare exclusivă din partea guvernului este ceva rar.

Doar cel mai mare stadion, PGE Narodowy (stadionul naţional, purtând numele acesta din considerente ce ţin de sponsorizare), a fost construit aşa. Arena a fost ridicată între 2008 şi 2012 şi a costat aproape 460 milioane euro. Are o capacitate de 58.600 de locuri.