Eveniment

Pro şi contra e-TVA. Va ajuta e-TVA la scăderea evaziunii fiscale sau este birocraţie suplimentară pentru companii?

Pro şi contra e-TVA. Va ajuta e-TVA la scăderea...

Autor: Răzvan Botea

28.06.2024, 00:08 2960

Ministerul de Finanţe a bulversat mediul de consultanţă fiscală printr-un proiect de lege pentru un nou mod de raportare a decontului de TVA din partea firmelor Mulţi dintre consultanţi şi patronate acuză că măsura nu va ajuta la reducerea evaziunii fiscale şi este birocraţie suplimentară Sunt însă şi voci care spun că măsura este bună, pentru că ANAF va avea o imagine mai bună asupra TVA de colectat şi deconturile de TVA nu vor mai putea fi completate cu sume care nu se corelează cu facturile.

Ministerul de Finanţe a publicat în dezbatere publică proiectul de lege care reglementează un nou mod de transmitere a declaraţiilor de plată de TVA din partea contribuabililor - „e-TVA“. Astăzi, contabilii transmit către ANAF un decont de TVA, care spune dacă o companie are TVA de încasat sau de plătit, pe baza TVA-urilor din facturile de intrare sau de ieşire din luna respectivă. ANAF are acum, prin e-Factura şi SAF-T, vizibilitate atât a facturilor de intrare, cât şi de ieşire şi, astfel, urmează să transmită un decont precompletat de TVA către contribuabili. Companiile au însă particularităţi, cum ar fi plata TVA-ului  la încasarea efectivă a facturii şi nu la facturare sau, la anumite produse, TVA deductibil. Astfel, calculul ANAF poate să difere faţă de calculul contabililor şi, în acest caz, contribuabilii sunt obligaţi să transmită justificări pentru neconcordanţe.

De aici a pornit o dispută în care, pe de-o parte, unii fiscalişti sau asociaţii de business spun că este o măsură pripită şi că nu va ajuta la reducerea evaziunii fiscale şi este, în schimb, birocraţie suplimentară.

„CECCAR propune să se abroge articolul prin care se stabileşte să cadă în sarcina contribuabilului, sub sancţiunea amenzii, întocmirea unei note justificative şi raportarea neconcordanţelor dintre decontul precompletat de TVA şi cel depus“, au transmis reprezentanţii Corpului Experţilor Contabili (CECCAR).

Pe de altă parte, spun consultanţii care sunt pentru această măsură, decontul de TVA transmis de companii poate să fie neconform cu realitatea, pentru că se poate completa cu orice sume, care nu sunt verificate de ANAF decât la un control ţintit.

„Tu nu poţi să mai vii şi să spui, de exemplu, că ai de rambursat TVA de 1 mil. de lei, când se vede pe decont că ai 100 de lei de plată. ANAF are un control acum asupra TVA-ului. Este, de fapt, o digitalizare a TVA-ului. Este o chestie inteligentă pe care nu o spune nimeni. ANAF a făcut nişte praguri acolo. O să stabilească nişte praguri în funcţie de companie“, a spus Radu Georgescu la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business.



 

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro