Auto

Jaguar lansează un model sport electric de 1,2 mil. dolari pentru a concura mărcile germane de lux

Jaguar lansează un model sport electric de 1,2 mil. dolari pentru a concura mărcile germane de lux

Jaguar C-X75

Autor: Marius Oncu - Mediafax

06.05.2011, 17:44 808

Compania Jaguar Land Rover, controlată de grupul indian TataMotors, va începe producţia unei maşini sport electrice la un preţde 700.000 de lire sterline (1,2 milioane de dolari) şi va investicinci miliarde lire sterline (8,2 miliarde dolari) în dezvoltarepentru a concura mărcile germane de lux.

C-X75 poate atinge o viteză deaproape 100 de kilometri în trei secunde, potrivitBloomberg.

"Modelul C-X75 reprezintă vârfultehnologiei. Mai bine de atât nu se poate acum", a declarat vineri,într-o conferinţă de presă, directorul general al Tata Motors,Carl-Peter Forster.

Maşina hibrid dispune de douămotoare electrice şi unul pe benzină, iar viteza maximă va depăşi320 de kilometri pe oră. Autovehiculul va putea parcurge o distanţămaximă de peste 50 de kilometri folosind doar motoarele electrice,a anunţat Jaguar Land Rover.

C-X75, dezvoltată în cooperare cuechipa de Formula 1 Williams, a fost prezentat pentru prima dată laSalonul Auto de la Paris anul trecut.

Jaguar urmează astfel companiilorgermane BMW, Volkswagen şi Porsche, care au anunţat planuri de aproduce "supermaşini" electrice. Producătorii de maşini sportfolosesc forme alternative de energie pentru a dezvolta noi modele,în contextul presiunilor guvernelor pentru adoptarea de tehnologiicu impact mai redus asupra mediului.

Grupul indian Tata Motors vainvesti cinci miliarde de lire sterline (8,2 miliarde de dolari) peparcursul a cinci în compania Jaguar Land Rover pentru a ajunge laacelaşi nivel de calitate cu mărcile germane BMW, Mercedes-Benz şiAudi, care controlează piaţa mondială a maşinilor delux.

Fondurile vor fi cheltuite maiales pentru dezvoltarea de noi produse şi echipamente la cele treifabrici ale Jaguar Land Rover din Marea Britanie, respectiv pentruinvestiţii la o unitate de producţie din China, potrivit potuluiamerican de televiziune CNBC.

Grupul Tata a cumpărat companiabritanică în urmă cu trei ani de la Ford, pentru 2,3 miliarde dedolari.