Auto

O piaţă care creşte

O piaţă care creşte

Autor: Bogdan Alecu

02.10.2015, 00:07 274

Pe măsură ce producţia şi exporturile cresc, alături de reţelele de retail de pe piaţa locală, şi serviciile logistice se dezvoltă, acestea susţinând atât producţia, cât şi exporturile. Creşterea economică, chiar şi sub 4%, aduce o creştere a consumului pe piaţa internă, iar bunurile au nevoie de transport şi depozitare.

Cele mai mari zece companii de pe piaţa logistică locală au rulat anul trecut afaceri cumulate de 1,8 miliarde de lei, în creştere cu 8% faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea şi cifra de afaceri a celor mai mari 10 companii de transport mărfuri de pe piaţa locală a urcat cu 13% anul trecut, la 2,6 miliarde de lei (aproximativ 580 mil. euro), potrivit datelor Ministerului Finanţelor centralizate de ZF. Dintre cele zece cele mai mari companii două au înregistrat creşteri de peste 30%, în timp ce una singură a pierdut teren şi a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri anul trecut, ceea ce arată că domeniul a devenit unul tot mai concurenţial, unde cea mai mică greşeală este sancţionată de piaţă.

Pe de altă parte, în lipsa autostrăzilor multe companii s-au reorientat dinspre camioane spre avioane. Creşterea numărului de curse aeriene comerciale atrage cu sine şi dezvoltarea trans­portului de mărfuri pe calea aerului, în condiţiile în care întârzierea realizării de autostrăzi continuă să provoace pierderi jucătorilor din transport, arată o analiză a ZF.

Anul trecut au fost transportate peste 32.000 de tone de mărfuri şi produse poştale, un nivel record pentru cursele aeriene comerciale, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, cantitatea de marfă transportată prin intermediul avioanelor s-a dublat în ultimii 15 ani, de la 16.000 de tone în anul 2000.

Citiţi mai multe articole din suplimentul Logistică pe www.corporate.ro