Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene cresc puternic la începutul săptămânii. La Paris, indicele se apreciază cu 1,3%, cea mai bună evoluţie de aproape doi ani, deoarece unii candidaţi din turul doi ar putea fi retraşi pentru a încerca să stimuleze votul împotriva extremei drepte. La Bucureşti, BET scade

Bursele europene cresc puternic la începutul...

Autor: Liviu Popescu

01.07.2024, 12:33 204

Acţiunile franceze s-au redresat luni, şi au tras în sus şi bursele europene, iar euro a crescut în raport cu dolarul, investitorii pariind că extrema dreapta din Franţa ar putea să nu obţină o majoritate absolută, în pofida victoriei sale din primul tur al alegerilor parlamentare de duminică, scrie Financial Times.

Rassemblement National al lui Marine Le Pen s-a clasat pe primul loc cu 33,2 % din voturi, în faţa partidului de stânga Noul Front Popular cu 28 % şi a alianţei Ensemble a preşedintelui Emmanuel Macron cu 22,4 %.

Indicele francez blue-chip Cac 40 a crescut cu 2,7% la deschiderea şedinţei de luni, în timp ce euro a câştigat 0,5 la sută, ajungând la 1,077 dolari, cel mai puternic nivel de la jumătatea lunii iunie. La ora redactării acestei ştiri indicele creşte cu 1,3%. La Bucureşti BET scade cu 0,2%.

"Rezultatul este probabil mai bun decât se temea, dar nu la fel de bun ca situaţia de acum trei săptămâni, înainte de alegeri", a spus Mohit Kumar, analist la Jefferies.

Victoria RN de duminică a fost un cutremur politic în Franţa, iar proiecţiile sugerează că acesta va obţine în continuare cele mai multe locuri în turul doi. Dar cota sa de voturi combinată cu cea a aliaţilor a fost mai mică decât prevedeau unele sondaje de opinie săptămâna trecută.

Diferenţa dintre costurile de referinţă ale împrumuturilor pe 10 ani din Franţa şi Germania, considerată un barometru al riscului deţinerii datoriei Franţei, s-a redus luni la 0,74 puncte procentuale, după ce săptămâna trecută a atins cel mai ridicat nivel de la criza datoriilor din zona euro din 2012.

Partidele de centru şi de stânga din Franţa au convenit duminică seara asupra unei cooperări electorale limitate pentru a încerca să împiedice extrema dreaptă să preia puterea. Acestea se grăbesc să decidă dacă vor retrage candidaţi din sutele de tururi de scrutin pentru a evita divizarea votului anti-RN.

Candidaţii Ansamblului şi PNL care s-au clasat pe locul al treilea în circumscripţia lor sunt acum supuşi unor presiuni intense pentru a se retrage şi a evita divizarea votului anti-RN în turul al doilea al alegerilor din 7 iulie.

Conform calculelor Financial Times, primul tur a produs peste 300 de tururi de scrutin în trei, un număr fără precedent, deşi cifra finală va depinde de numărul de candidaţi care renunţă. Componenţa celui de-al doilea tur trebuie să fie stabilită până marţi.

Premierul lui Macron, Gabriel Attal, care riscă să fie înlăturat din funcţie, a declarat într-un discurs: "Lecţia din această seară este că extrema dreaptă este pe punctul de a prelua puterea. Obiectivul nostru este clar: să împiedicăm RN să aibă o majoritate absolută în turul al doilea şi să guverneze ţara cu proiectul său dezastruos".

Conform calculelor FT, cu aproape toate circumscripţiile numărate, RN a terminat pe primul loc în 296 de circumscripţii din 577, în timp ce PNL a condus în 150 şi Ensemble în 60. Vor exista aproximativ 65 de circumscripţii cu RN şi PNL în tururi duble. Un partid are nevoie de 289 de locuri pentru a obţine o majoritate.

Până duminică seara, toate partidele din PNL - de la partidul de extremă stânga La France Insoumise la socialiştii, verzii şi comuniştii mai moderaţi - au declarat că se vor retrage din cursele în care candidatul lor se află pe locul al treilea.

Cu toate acestea, partidele din alianţa Ensemble a lui Macron au emis orientări uşor diferite, creând confuzie.

Partidul Renaşterii al lui Macron a declarat că va lua decizii de la caz la caz, în funcţie de compatibilitatea unui candidat de stânga cu "valorile republicane", dar nu a exclus în mod specific LFI.

Fostul prim-ministru Édouard Philippe a declarat că partidul său Orizonturi va instrui candidaţii să se retragă doar în competiţiile în care nu există niciun reprezentant al LFI. "Consider că niciun vot nu ar trebui acordat candidaţilor RN sau LFI, cu care avem divergenţe, nu numai în ceea ce priveşte programele, ci şi valorile fundamentale", a declarat Philippe.

Armin Steinbach, profesor de drept şi fiscalitate la şcoala de afaceri HEC Paris, a declarat că "o majoritate relativă pentru RN, nu una absolută, este cel mai probabil rezultat săptămâna viitoare".

"Dacă Franţa este ameninţată de turbulenţe pe piaţă, RN - spre deosebire de extrema stângă - va putea să se adapteze foarte repede, deoarece este mai puţin ideologică în politica economică decât în politica identitară", a spus el.

Pieţele bursiere şi de obligaţiuni din Franţa s-au prăbuşit după ce Macron a convocat alegeri anticipate în urmă cu trei săptămâni, investitorii fiind îngrijoraţi de o posibilă victorie a extremei drepte sau de un blocaj politic cu forţele populiste care domină parlamentul după al doilea tur de scrutin din 7 iulie.​