Business Hi-Tech

Iliescu se informeaza de la info-chiosc

19.07.2001, 00:00 26



Cu doar cateva zile inaintea concediului pe care si-l doreste "linistit", dupa cum el insusi a declarat, presedintele Ion Iliescu a facut, ieri, o vizita la o alta firma romaneasca de software, Romsys, insotit fiind, de data aceasta si de ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu.

Cu aproape o luna in urma, presedintele a vizitat Softwin si crede ca mai exista astfel de "societati de succes".

Dupa spusele directorului de PR al companiei, Ovidiu Oancea, vizita prezidentiala a fost aranjata in urma cu doua saptamani, la Forumul de la Crans Montana, unde Romsys a avut o prezentare, iar Iliescu si-a manifestat interesul de a vizita compania.

"Am dorit sa avem aceasta intalnire in vederea dezvoltarii unei strategii pentru societatea informatica", a spus presedintele Iliescu, dupa ce a ascultat prezentarea facuta de presedintele Romsys, Marius Cojanu.

Iliescu a spus ca ceea ce a vazut la Romsys este expresia unei gandiri sistemice de care Romania duce atata lipsa, pe fondul descentralizarii economiei postcomuniste.

"Destramarea unui sistem economic centralizat are nu numai avantaje, ci si dezavantaje", a spus Iliescu. "Intr-un sistem centralizat exista sansa folosirii sistemului de valori integrate, noi insa am demolat acest lucru. Desigur, e un proces istoric si nu e nici meritul, nici vina nimanui."

El a spus ca unul din exemplele relevante in acest sens il reprezinta exportul, care acum se face de catre agentii individuali, insa pana in 1990 se practicau exporturile complexe, care includeau mai multe companii.

Romsys a fost infiintata in urma cu opt ani, compania numara astazi 194 de angajati fata de sase cati avea la inceput, dintre care 164 cu studii superioare, potrivit presedintelui companiei.

Firma ofera servicii de la proiectarea si dezvoltarea de solutii, asistenta de implementare si scolarizare a utilizatorilor, conducerea de proiect pana la suport tehnic hardware si software.

Compania s-a dezvoltat in timp intr-un conglomerat de firme cuprinzand Institutul de Cercetari in Electronica, AFFER, Romquartz, ICEMED si Romdatex.

"Romsys a venit relativ tarziu pe piata si am vrut o strategie diferita, aceea de a ne focaliza pe solutii si sisteme informatice," a spus Cojanu, adaugand ca intreaga strategie a fost conceputa pe structuri complexe.

Anul trecut compania a avut o cifra de afaceri de aproximativ 10 milioane de euro, potrivit lui Oancea. Anul acesta, Romsys estimeaza o crestere de peste 20%.

Printre clientii companiei se numara Eximbank, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Dacia si Serviciile Judetene de Ambulanta. De asemenea, compania este interesata in trei dintre proiectele lansate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Spre deliciul asistentei, presedintele Iliescu a accesat site-ul Presedentiei, recent atacat de hacker-ul "Taurasu'",dintr-un info-chiosc al Romsys.

Intrebat daca va lua masuri impotriva "rau-facatorului", presedintele a spus ca acesta a dat dovada de "un teribilism de tanar". "Hackerii pot deveni factori constructivi, acum isi folosesc inteligenta pe smecherii", a spus presedintele.

El a facut din nou apel la parabola sa preferata, atunci cand vine de hackeri, cea a talharului din perioada postbelica ce, o data prins si numit seful unei brigazi de jandarmi, a anihilat o intreaga retea de talhari.