Business Internaţional

Nissan taie primele executivilor

21.06.2007, 19:16 17

Nissan Motor a taiat primele pentru noua dintre executivii companiei dupa ce profitul a scazut pentru prima data in ultimii sapte ani, iar compania a fost intrecuta de Honda in pozitia de cel de-al doilea mare constructor din Japonia, scrie Bloomberg.
"Nu am atins targetul stabilit si ne luam raspunderea in serios", a declarat Carlos Ghosn, directorul executiv al Nissan, care de asemenea nu-si va primi bonusul, la Adunarea Generala a Actionarilor care a avut loc la Yokohama. In anul fiscal care s-a incheiat in martie 2006, compania a platit ca prime pentru sapte executivi suma de 2,39 milioane de euro.
Ghosn, care a salvat Nissan de la intrarea in faliment in 1999 si a inregistrat sase recorduri consecutive in ceea ce priveste profitul, si-a pus in joc reputatia cu atingerea tintei de profit pe anul in curs. Potrivit declaratiilor sale, profitul net va creste cu 4,2% pe masura ce vor fi lansate pe piata noile modele. Ghosn mai spune ca Nissan nu este interesata sa cumpere de la Ford marcile de lux Jaguar sau Land Rover.
"Este o modalitate simbolica prin care isi asuma responsabilitatea", a declarat Yoshihiro Okumura, general manager al fondului de investitii Chiba-gin Asset Management Co., care gestioneaza echivalentul a 365 mil. $. "Dar atingerea targetului pentru acest an este inca dificila. Daca luam in considerare vanzarile din Statele Unite, Nissan a luat startul relativ tarziu in cursa pentru piata nord-americana", a adaugat el.
Nissan a ratat obiectivele de profit si vanzari anul trecut din cauza lipsei de modele noi lansate pe principalele sale piete - americana si japoneza. In acest context, unul dintre actionari a apreciat ca directorii companiei au primit salarii prea mari in comparatie cu cele de la Toyota.