Business Internaţional

Premieră în Marea Britanie: Rachel Reeves devine prima femeie numită în funcţia de ministru de finanţe din istoria ţării. Aceasta pledează pentru stabilitate şi strângerea legăturilor comerciale cu Uniunea Europeană

Premieră în Marea Britanie: Rachel Reeves devine prima...

Autor: Valeriu Dănilă

05.07.2024, 18:35 118

Rachel Reeves a fost confirmată în funcţia de cancelar al trezoreriei, poziţie echivalentă celei de ministru de finanţe, devenind prima femeie care ocupă această demnitate în peste 800 de ani, scrie FT.

Reeves, care a lucrat anterior pentru Banca Angliei, a primit în 2021, din partea lui Keir Starmer, noul prim-ministru, misiunea de reclădi programul economic şi fiscal al Partidului Laburist.

Aceasta doreşte menţinerea stabilităţii economice a ţării, sloganul ei fiind „stabilitatea este schimbare”.

Într-un interviu recent pentru Financial Times, Rachel Reeves a declarat că „trebuie să îmbunătăţim relaţia comercială cu UE şi să încheiem acorduri comerciale cu alte părţi ale lumii”. Reeves a arătat că un guvern laburist ar „reseta” imaginea globală a Marii Britanii.

Comentariile sale pun în lumină posibilitatea renegocierii acordului economic dintre Marea Britanie şi UE post-brexit, conservatorii adoptând o poziţie dură faţă de blocul comunitar.

Cu toate acestea, Reeves a explicat că o renegociere a acordului ar fi foarte dificilă întrucât la Bruxelles nu există sprijin pentru acest proiect. Noul ministru de finanţe şi-ar dori un acord „personalizat” în industria îngrăşămintelor, care ar scuti guvernul britanic de cheltuirea a două miliarde de lire sternlire pentru o nouă standardizare.

Orice discuţii viitoare cu UE vor fi limitate pe anumite sectoare deoarece manifestul Partidului Laburist nu permite negocierea reintrării in piaţa unică şi permiterea dreptului de liberă circulaţie.