Companii

Ce soluţie a găsit Australia pentru a ţine în frâu scumpirile şi pentru a echilibra balanţa de putere între comercianţi şi producători: ameninţă marii retaileri cu amenzi de miliarde de dolari

Ce soluţie a găsit Australia pentru a ţine în frâu...

Autor: Cristina Roşca

01.07.2024, 17:40 97

Guvernul australian vrea să impună o serie de reguli pentru actorii din comerţul alimentar, iar asta într-o perioadă în care preţurile tot mai mari au mâncat din puterea de cumpărare a locuitorilor În România, inflaţia a coborât în mai la 5,1%, dar este în continuare mult peste nivelul optim Mai mult, piaţa locală a fost o lungă perioadă „campioană“ în Europa la acest capitol.

Guvernul din Australia a decis să adopte o legislaţie mai dură când vine vorba de marile reţele de super­mar­ke­turi, care riscă amenzi de până la câteva miliarde de do­lari dacă adoptă o poziţie dominantă în negocierile cu fermierii şi alţi fruni­zori, scrie cotidianul bri­ta­nic Financial Times.

Autorităţile au anun­ţat că legiferează un cod de conduită pentru marii retaileri alimentari, pe o piaţă unde primii doi ju­că­tori au 65% cotă de pia­ţă. Încălcarea acestor reguli va duce la amenzi ce variază între 6,6 mil. do­lari (10 mil. dolari aus­tralieni) şi 10% din cifra de afaceri anuală.

„Luăm măsuri împo­tri­va lanţurilor de super­mar­keturi care au un com­portament neconcu­renţial, iar rezultatul ar trebui să fie preţuri mai bune pen­tru consumatorii finali“, au declarat oficialii australieni.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro