Burse - Fonduri mutuale

Bursă. 12 acţiuni din BET au avut o creştere de peste 10% în S1, dintre care trei au urcat cu 50%. Opt din cele 20 de acţiuni ale indicelui principal BET s-au apreciat cu peste 30% în prima jumătate din 2024. La polul opus, Fondul Proprietatea a scăzut cu 25%. Care sunt explicaţiile

Autor: Liviu Popescu

02.07.2024, 00:08 1965

Digi, Medlife, Sphera au urcat cu câte 50% fiecare Fondul Proprietatea, ONE, Nuclearelectrica au avut scăderi Se păstrează topul în S2/2024? „Topul reflectă percepţia investitorilor cu privire la evoluţia viitoare a activităţii economice ale companiilor, pe fondul ştirilor şi a rezultatelor din primul trimestru, top ce îşi poate menţine formatul şi în a doua jumătate a anului“.

Îmbunătăţirea considerabilă a rezul­ta­telor financiare, suplimentări din par­tea unor fonduri de pensii private Pilon II şi marjele de profit în creştere sunt printre principalele ex­plicaţii care au susţinut cele mai mari creşteri ale acţiunilor din BET în prima jumătate din 2024, arată datele agregate de ZF.

Astfel, acţiunile Digi (DIGI), MedLife (M) şi Sphera (SFG) s-au apreciat cu câte 50% fiecare în prima jumătate a acestui an în contextul în care companiile şi-au surprins plăcut investitorii cu rezultatele financiare şi cu perspectivele de creştere pentru perioada următare. Spre comparaţie, indicele a urcat cu 19% şi cu 25% cu tot cu dividende. La polul opus, acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut cu 25%, cel mai probabil în contextul în care investitori au penalizat distribuirea de dividende din rezerve condiţionată de votul pentru acoperirea unor pierderi, dar şi în contextul vânzărilor din partea unor fonduri Pilon II. Cele ale One United Properties, companie care îşi propune să-şi dubleze afacerile până în 2030, s-au depreciat cu 11%, ca efect, potrivit TradeVille, „al unei operaţiuni de tip ABB (oferta de vânzare accelerată) a 6% din acţiunile companiei. Totuşi, de atunci cei doi acţionari principali au cumpărat din piaţă acţiuni, dar preţul nu a schimbat trendul”, notează TradeVille.

Din cele 20 de acţiuni, 14 au fost pe plus în prima jumătate a anului, de la 5% pentru Conpet (COTE) la 19% pentru Romgaz (SNG), la circa 33% pentru Aquila (AQ) şi Petrom (SNP), la 52% pentru Digi.

Din aceste 20 de acţiuni, 12 s-au apreciat cu mai mult de 10%, iar 8 mai mult cu 30%, arată datele ZF agregate de la BVB.ro şi care nu ţin cont de randamentul dividendelor. Explicaţiile, mai jos în text şi în tabelul alăturat. Dar până atunci, întreabarea de un milion de puncte: se păstrează clasamentul în S2?

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro