Preţul laptelui creşte de cinci ori de la poarta fermei până în frigiderul consumatorului din România, iar crescătorii de bovine afirmă că afacerea este din ce în ce mai puţin rentabilă şi sunt ameninţaţi cu închiderea.
„Hadeţi să facem nişte socoteli să vedem cât îl costă pe fermier să producă un litru de lapte, cât îl costă pe procesator să producă un litru sau un kilogram de produse din lapte şi să vedem care sunt marjele de profit ale supermarketurilor. S-ar putea ca atunci să ne dăm seama unde e problema. Eu cred că aici avem o mare problemă, iar din păcate procesatorii nu au curaj să facă nimic în privinţa aceasta pentru ca sunt în mâna retailerilor. Ne place, nu le place, acesta este adevărul. E greu pentru un procesator să zică: «Bă, retailerul îmi ia prea mult, pentru că mâine nu-i mai ia marfa»“, a spus fermierul Şerban Nicuşor din Ialomiţa, care explică că fără 30 de eurocenţi pe litru, adică 1,3 lei - 1,4 lei pe litru, nu ai cum să duci pe profit o fermă care produce lapte.
Preţul mediu de achiziţie al litrului de lapte la poarta fermei, de către procesator, a fost 1,18 lei pe litru în octombrie 2015, la care se adugă costurile de procesare care variază între 0,3 lei şi 1 leu, preţ care include analize, costul de procesare, ambalajul, la care se adaugă serviciile pe care le refacturează supermarketul furnizorilor, diferenţa fiind reprezentată de TVA şi marja de venit a retailerilor, potrivit lui Dorin Cojocaru preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui.