Companii

ZF Investiţi în România! Georgian Marcu, Green Angels: 2023 a fost primul an în care nu mai am niciun proiect în portofoliu. Toată lumea aşteaptă după autorizaţiile de construire

Un proiect ZF şi CEC Bank

Autor: Bogdan Alecu

21.05.2024, 00:06 192

Presiunea pe piaţa rezidenţială creşte, în condiţiile în care numărul proiectelor autorizate a scăzut, iar cererea se mută pentru locuinţele din proximitatea Bucureştiului.

Presiunea pe piaţa rezidenţială din zonele centrale creşte, iar odată cu aceasta şi preţurile avansează mai rapid, motiv pentru care acestea aproape s-au dublat în comparaţie cu valorile din 2020. Presiunea este transferată mai departe şi agenţilor imobiliari, care nu mai lucrează cu proiecte întregi, ci cu apartamente individuale.

„2023 a fost primul an în care nu mai am niciun proiect în portofoliu. Toată lumea aşteaptă după autorizaţiile de construire, am patru dezvoltatori care aşteaptă, patru terenuri care sunt în curs de autorizare de mai bine de trei ani. De aici cumva vine şi această problemă a discrepanţei dintre cerere şi ofertă. În zona centrală mai sunt acum doar câteva proiecte, 6-7, în timp ce în 2020 erau probabil între 25 şi 30, iar presiunea pe preţ creşte, mai ales că fiind puţine proiecte, dezvoltatorul cere cât vrea“, a explicat Georgian Marcu, fondator al agenţiei de consultanţă imobiliară Green Angels în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.

El explică faptul că în cazul proiectelor de la periferie, acolo există ofertă suficientă dar şi cerere.

„Pe partea de periferie, unde există o ofertă suficientă, am scos un produs destul de bun, spun eu, la vânzare şi piaţa l-a validat, cred că am făcut, nu ştiu, 16 tranzacţii în ultimele 3 luni.Majoritatea cumpărătorilor tineri în domeniul IT, iau decizia în maxim 2 săptămâni de la prima vizionare, dar ei erau în piaţă din discuţiile cu ei de 2-3 luni. Adică s-au uitat, au comparat, au analizat, dar în momentul în care au găsit produsul pe care ei îl căutau, în maxim 2 săptămâni am fost la notar“, a spus Georgian Marcu.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei, aceasta depinde de evoluţia ofertei.

„Oferta va fi în scădere la nivel de Bucureşti 30-40% sub nivelul anului precedent. Suprafaţia totală autorizată a scăzut de la 2 milioane de metri pătraţi autorizaţi în 2023, deci sub jumătate, ceea ce înseamnă o ofertă mai mică. Anul trecut am avut, depinde de cum priveşti, norocul sau ghinionul de a avea inflaţia super ridicată şi dobânzile la maximul ultimelor 10 ani, ceea ce a dus la o cerere oarecum scăzută. Ce înseamnă asta? Nu a fost presiune extrem de mare din partea cumpărătorilor. Anul acesta, în schimb, vedem dobânzi mai mici, oferte din partea băncilor cu dobânzi fixe, ceea ce înseamnă că cererea o să crească în următoarea perioadă“, a spus consultantul.

El a subliniat că dincolo de cei care au construit în Bucureşti fără să respecte legea, în prezent există un blocaj pe tot ce înseamnă autorizaţie.

„Am un dezvoltator care reclamă faptul că pentru a muta un stâlp de electricitate din dreptul rampei de acces în subsol a durat şase luni, în contextul în care clădirea era gata. El practic a stat cu banii blocaţi acea perioadă, iar costurile sunt transferate către clienţi“, a spus Georgian Marcu.

Mai departe piaţa se dezvoltă nu doar la periferia Bucureştiului, ci şi în localităţile de lângă, unde sunt alte reguli de urbanism, iar multe blocuri nu au apă curentă ci puţ forat, nu au canalizare ci fosă.

„Şi se dezvoltă, nord, sud, est, vest, în toate localităţile de lângă Bucureşti, se dezvoltă mult. Când tu duci toată locuirea acolo, ei trebuie să se întoarcă înapoi către oraş, la birou, la şcoală, în parc, pentru că se construieşte, dar municipalitatea nu a venit cu susţinerea infrastructurii acolo. Să zică, uite, am făcut un parc nou. Sau uite, ZF a publicat articolul acela despre Otopeni, în care populaţia s-a dublat şi şcoala e aceeaşi“, a spus Georgian Marcu.