Eveniment

Administratorul de la Republica, sechestrat de sindicalisti

21.11.2003, 00:00 10



Reprezentantul consortiului de firme care a cumparat societatea Republica din Bucuresti a fost sechestrat ieri pentru cateva ore de muncitorii uzinei nemultumiti de neplata salariilor. Unul dintre liderii sindicali de la Republica, Gelu Stroe, sustine ca protestul angajatilor a fost unul spontan. "Nu am putu sa-i opresc. Cand l-au vazut, oamenii au pus mana pe el si au spus ca il vor tine in uzina pana isi vor primi banii", a spus Stroe. Salariatii erau decisi sa faca "paza cu randul" si sa il tina pe administratorul rus pana isi vor primi toti banii.



Cu toate acestea, in cursul dupa amiezii, muncitorii au suspendat protestele in urma promisiunii patronului rus ca le va plati o parte din salariile restante.



Cei peste o mie de salariati de la Republica au de primit salarii restante in valoare medie de 30 de milioane de lei, iar fondul restant de salarii se ridica la peste un milion de dolari.



"Am obtinut, in instanta, o hotarare prin care patronul rus este obligat sa ne achite 900 de mii de dolari reprezentand salarii restante. Sentinta a fost pronuntata la sfarsitul lunii august, urmand ca primele plati sa se faca incepand cu luna octombrie. Nici pana astazi nu am vazut banii", a mai spus Stroe, citat de Mediafax.



Conducerea societatii sustine ca a depus la o banca 40.000 de dolari reprezentand o parte din salariile restante ce trebuia sa fie achitate incepand din octombrie. Republica avea, insa, o datorie catre un furnizor de materii prime, care a obtinut, la randul lui, o hotarare de executare a contului, iar banii au fost luati.



Consortiul format din firmele Moody-Rom Trading Romania, Moody International Trading - SUA, OOO Temerso - Rusia si ZAO Compania Temerso - Rusia a achizitionat, in luna martie a acestui an, de la APAPS, 99,54% din actiunile Republica, pentru 1,9 milioane de euro.



Muncitorii de la Republica nu au fost singurii care au organizat o miscare de protest. La Hunedoara, aproape 500 de muncitori de la Siderurgica au participat la un mars nemultumiti ca nu a fost respectata initiativa privind finantarea parcului industrial din Hunedoara, dar si de modul in care decurg negocierile cu noul proprietar al combinatului siderurgic, LNM Holdings.



"Nu am cazut de acord asupra a doua probleme. Una este schema de personal impusa de noul proprietar. Noi credem ca prin disponibilizarea celor peste 2.000 de salariati de la Siderurgica se va pune in pericol fluxul de productie. A doua problema cu care nusuntem de acord este cea a platilor compensatorii suplimentare pe care le-am solicitat, printre care o prima de plecare cuprinsa intre 50 si 100 de milioane de lei", a afirmat liderul sindical Dorin Redinciuc.