Eveniment

APAPS spera ca 13 ianuarie sa fie cu noroc pentru Republica

06.01.2003, 00:00 16

Lipsa investitorilor interesati de preluarea pachetului de actiuni al producatorului de tevi Republica Bucuresti detinut de stat a determinat Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) sa prelungeasca termenul pentru depunerea ofertelor pana la 13 ianuarie.
Termenul limita de depunere a ofertelor a fost fixat initial pentru jumatatea lunii decembrie a anului trecut, dar nici un investitor nu s-a aratat interesat de fosta fabrica de tevi Malaxa.
Documentele de participare la licitatia prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile vor fi deschise la data de 14 ianuarie.
Statul detine, prin intermediul APAPS si al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare, 99,54% din capitalul social al intreprinderii.
Potentialii cumparatori trebuie sa aiba o experienta de minim cinci ani in productia si/sau comercializarea de tevi din otel laminate la cald, cu specializare in productia sau comercializarea tevilor de foraj.
De asemenea, investitorii interesati vor fi admisi la negocieri numai daca au o cifra de afaceri de cel putin 30 de milioane de dolari anual, obtinuta din acest domeniu de activitate. O alta conditie de participare la licitatie este asigurarea unei piete de desfacere pentru minimum 50.000 de tone de tevi anual si de 5.000 de tone de prajini de foraj. Aceste cantitati vor fi vandute in proportie de cel putin 60% la export.
Societatea se afla in procedura de administrare speciala si a fost scoasa la privatizare pentru prima data in 1999 de catre fostul Fond al Proprietatii de Stat.
Republica are un capital social de 173 de miliarde de lei si a inregistrat, anul trecut, pierderi de 378 de miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 337 miliarde de lei.
APAPS mai are de vanzare putin peste 350 de companii, din care 80 de societati mari si foarte mari. Pietrele de incercare raman intreprinderi precum Siderurgica, Tractorul sau Roman. Societatile care au mai ramas de vandut au datorii foarte mari, numai la furnizorii de utilitati publice obligatiile fiind de circa 85 de milioane de dolari.