Eveniment

Înfrângere istorică pentru Conservatori. Partidul Laburist al lui Sir Keir Starmer se îndreaptă spre o majoritate covârşitoare de 170 de locuri la alegerile din Marea Britanie

Înfrângere istorică pentru Conservatori. Partidul...

Autor: Ştefan Stan

05.07.2024, 00:25 325

Partidul Laburist al lui Sir Keir Starmer se îndreaptă spre o majoritate masivă de aproximativ 170 de locuri la alegerile generale din Marea Britanie, potrivit unui sondaj naţional la ieşirea de la urne care a indicat că conservatorii lui Rishi Sunak vor cădea de la guvernare după 14 ani, potrivit FT. 

Sondajul de joi seara a sugerat că Starmer va deveni prim-ministru cu 410 locuri din 650 în Camera Comunelor, în timp ce partidul lui Sunak se confruntă cu cel mai slab rezultat din istoria sa, cu doar 131 de locuri.

Rezultatul este capital pentru Marea Britanie şi va răsuna în întreaga lume: cadranul politic al Regatului Unit a revenit la un partid internaţionalist, de centru-stânga, într-un moment în care populiştii de dreapta avansează în multe ţări.

Rezultatul sondajului este un triumf personal pentru Starmer, care a preluat conducerea Partidului Laburist în 2020, după cea mai gravă înfrângere electorală a partidului din aproape un secol.

Sondajul Ipsos la ieşirea de la urne este de obicei un predictor fiabil al rezultatelor generale. Numărătoarea voturilor din fiecare circumscripţie electorală se va face publică în cursul nopţii, iar laburiştii, dacă sondajele sunt corecte, vor avea probabil o majoritate clară până la ora 5 dimineaţa.

Cele mai citite ştiri