Eveniment

La Republica scandalul continua

11.06.2003, 00:00 8



Sindicatele de la Republica actioneaza ilegal si comit fapte antisociale, a declarat ieri, dupa esuarea unei noi runde de negocieri cu sindicatele, Iuri Alexeievici Trifonov, reprezentantul patronatului intreprinderii.



"Sindicatele ignora legea si dreptul din Romania si isi fac propria politica. Ele nu permit patronilor sa intre in uzina, terorizeaza oamenii si ii conving sa realizeze o serie de actiuni ilegale. Cred ca cineva din afara manipuleaza sindicatele", a spus Trifonov.



El a afirmat ca proprietarul pachetului majoritar de actiuni la Republica va prezenta aceasta situatie Politiei, Jandarmeriei si Ministerului Justitiei.



Trifonov sustine ca protestele angajatilor au determinat neindeplinirea termenilor unui contract pentru livrarea a 6.000 tone tagla de la Combinatul Metalurgic din Nijni Taghil-Rusia. Pierderile provocate de neindeplinirea contractului reprezinta 250.000 dolari pe luna. De asemenea, el precizeaza ca au fost reziliate contracte pentru lirarea de tevi in valoare de 6 milioane dolari, iar pierderile provocate de neindeplinirea contractelor reprezinta 450.000 dolari.



El a adaugat ca solutia propusa de patronat - intreruperea activitatii societatii pe o perioada de trei luni, fara inchiderea carnetelor de munca - a fost considerata neacceptabila de catre partenerii sociali, desi angajatii ar fi urmat sa primeasca o suma neta lunara de 4,5 milioane de lei.



Sindicatele au solicitat efectuarea de disponibilizari colective in baza Ordonantei 8/2003 potrivit careia persoanele disponibilizate de la societatile de stat cu o vechime in munca de pana la 15 ani vor beneficia de un venit lunar de completare pe o perioada de 20 luni, iar cele cu o vechime cuprinsa intre 15 si 25 de ani vor primi acest venit lunar timp de 22 luni. O persoana care a lucrat mai mult de 25 ani va primi venitul lunar de completare pe o perioada de 24 luni. Mediafax