Eveniment

Mai vor tinerii să fie bancheri? Sectorul bancar a accelerat creşterea salariilor, dar resursa umană nu vine cu aceeaşi viteză. În aprilie, salariul mediu net în bănci a ajuns la 10.069 lei

Mai vor tinerii să fie bancheri? Sectorul bancar a...

Autor: Ramona Cornea

01.07.2024, 16:00 580

♦ În 2024, un angajat din industria de intermedieri financiare câştigă mai mult decât dublu decât în urmă cu zece ani ♦ În acest timp, numărul salariaţilor din acest sector a scăzut  cu 4.700, adică cu aproape 7% ♦ „La nivel global, sunt tot mai puţini oameni care intră pe piaţa forţei de muncă. Marea provocare este cum pregătim oamenii pe care îi avem pentru schimbarea modelului de business“.

În ultimul deceniu, sectorul bancar a crescut puternic salariile pe care le oferă angajaţilor săi, însă resursa umană din băncile locale nu a crescut în acelaşi ritm cu salariile. Aşadar, în aprilie 2024 salariul mediu net din sectorul de intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi a fondurilor de pensii, a ajuns la 10.069 lei, în creştere cu 103% faţă de luna aprilie din anul 2015.

În această perioadă, numărul salariaţilor din acest sector a scăzut  cu 4.700, adică cu aproape 7%, până la 65.400 de persoane. Directorii de resurse umane din sistemul bancar local spun că se vede o uşoară scădere a atractivităţii acestui sector de-a lungul ultimilor ani, însă băncile îşi regândesc strategiile de atracţie şi retenţie, reuşind astfel să atragă generaţiile mai tinere în sector.

„Chiar dacă atractivitatea bankingului a scăzut, are sens să lucrezi într-o bancă pentru că achiziţionezi sau dezvolţi aptitudini care sunt foarte transferabile în alte domenii, mă refer la etica muncii, profesionalism, atenţia la perfor­manţă, lucruri pe care odată ce le-ai învăţat le duci în alte industrii sau în propriul business, dacă vrei să devii antreprenor“, a spus Ne­ven­ca Doca, director executiv senior, resurse umane, Banca Transil­­vania, în cadrul eveni­mentului ZF Bankers Summit 2024.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro