Eveniment

Rusii de la Republica s-au suparat pe sindicalisti

10.06.2003, 00:00 13



Reprezentantii consortiului care a achizitionat, in luna martie, pachetul majoritar de actiuni al societatii Republica au anuntat ieri Autoritatea pentru Privatizare ca sindicatele le-au blocat accesul in uzina si ca, in aceste conditii, ar putea solicita rezilierea contractului.



"Reprezentantii societatii Moody-Rom Trading Romania (una dintre firmele membre ale consortiului cumparator) au aratat ca, in acest moment, se afla in imposibilitatea de a-si exercita drepturile si obligatiile asumate prin contractul de privatizare, intrucat sindicatele le-au blocat accesul in societate", a anuntat APAPS.



Autoritatea spune ca a intentionat sa organizeze ieri o noua runda de negocieri intre reprezentantii institutiei, ai patronatului si ai sindicatelor, insa sindicalistii nu au raspuns acestei invitatii.



"Reprezentantii Moody au adus la cunostinta APAPS faptul ca, dupa preluarea societatii, au gasit datorii anterioare neevidentiate in bilantul contabil pus la dispozitia Autoritatii, sub semnatura, de conducerea societatii si care a fost folosit pentru intocmirea dosarului de prezentare. Aceasta situatie pune sub semnul intrebarii planul de afaceri avut in vedere si prezentat in oferta", precizeaza APAPS.



Astfel, reprezentantii consortiului care a preluat, in martie, uzina Republica vor decide, in urmatoarele doua zile, daca vor solicita sau nu APAPS rezilierea contractului de privatizare, pentru imposibilitatea realizarii prevederilor acestuia, din cauze neimputabile cumparatorului.



"Pentru Republica nu exista decat doua solutii: continuarea activitatii pe baza contractului de privatizare, prin intermediul actionarului majoritar care doreste salvarea societatii sau desfiintarea contractului de privatizare si, drept consecinta imediata, lichidarea societatii", spune APAPS.



APAPS apreciaza ca daca statul va redeveni actionar majoritar la Republica, "volumul datoriei care se va inregistra, de peste 30 de milioane de dolari, va avea drept consecinta unica lichidarea Republica".



Pe de alta parte, APAPS va analiza, impreuna cu reprezentanii Ministerului de Interne si ai Ministerului de Finante, situatia prezentata de firma Moody Rom Trading Romania si va lua masurile care se vor impune.



Consortiul format din firmele Moody-Rom Trading Romania, Moody International Trading-SUA, OOO Temerso-Rusia si ZAO Compania Temerso-Rusia a achizitionat, in luna martie a acestui an, de la APAPS, 99,54% din actiunile Republica, pentru 1,9 milioane de euro. Cumparatorii s-au angajat sa realizeze investitii de 4,7 milioane de euro in urmatorii trei ani.



Cateva sute de muncitori de la Republica au participat, ieri, la prima actiune de protest autorizata de municipalitate dupa ce, saptamana trecuta, au iesit doua zile la rand in fata fabricii si au blocat traficul rutier pe bulevardul Basarabia cer=nd plata salriilor restante. Mediafax