Info

(P) Fondul de premiere al EURO 2024 se ridică la 331 de milioane de euro

(P) Fondul de premiere al EURO 2024 se ridică la 331 de...

Autor: Publicitate

05.07.2024, 09:32 38

Turneul final al Campionatului European de fotbal (14 iunie – 14 iulie) va rotunji conturile UEFA cu 2,4 miliarde de euro, din drepturi de televizare, sponsorizări, ticketing, drepturi comerciale şi alte surse de venit.

Vor fi şi cheltuieli pe măsură pentru forul fotbalistic continental, o parte din câştiguri fiind direcţionată către fondul de premiere. Cele 24 echipe vor împărţi 331 de milioane de euro, în funcţie de parcursul avut în competiţie.

Doar pentru participare, fiecare federaţie va primi 9,25 milioane de euro. Ca şi în Liga Campionilor, fiecare rezultat pozitiv va fi recompensat cu bani. Astfel, victoria va fi răsplătită cu 1 milion de euro, iar remiza cu 500.000 de euro.

Naţionalele care se vor califica din faza grupelor şi vor fi eliminate în optimile de finală vor primi alte 1,5 milioane de euro.

Cele opt echipe care vor ajunge în sferturile de finală şi nu vor trece mai departe vor câştiga 2,5 milioane de euro, în timp ce semifinalistelor le este pregătit un premiu de 4 milioane de dolari. Echipa care va juca finala va primi încă 5 milioane de euro, pentru ca noua campioană a Europei să încaseze 8 milioane, cât a încasat şi Italia pentru că a triumfat la Euro 2020.

În cazul în care campioana europeană îşi va câştiga toate cele trei partide din faza grupelor, federaţia din ţara respectivă va fi mai bogată cu 28,25 milioane de euro.

De asemenea, UEFA va acoperi costurile echipelor pentru cazare, bilete de avion şi transport terestru spre 10 oraşe gazdă: Berlin, München, Dortmund, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Hamburg, Dusseldorf, Köln şi Leipzig din Germania. Este a doua oară când Germania organizează turneul Euro, Germania de Vest având stat de ţară gazdă în 1988.

Site-ul comunităţii pariorilor din România spune că Germania şi Spania au câştigat cele mai multe titluri europene, câte trei. Dacă una dintre ele va triumfa, atunci recordul va fi doborât.

FCSB primeşte 240.000 de euro

O altă cheltuială a UEFA este reprezentată de compensaţiile acordate cluburilor care au jucători la echipele naţionale. În total, este vorba de un fond de 140 de milioane de euro, cu 10 milioane de euro mai mult decât la Euro 2020. Grupările din SuperLiga urmează să primească 650.000 pentru cei zece jucători trimişi în Germania.

FCSB are cei mai mulţi reprezentanţi la turneul final al Campionatului European din acest an: Ştefan Târnovanu (portar), Adrian Şut (mijlocaş defensiv), Darius Olaru (mijlocaş central) şi Florinel Coman (mijlocaş ofensiv). Clubul lui Gigi Becali va primi de la UEFA 260.000 de euro, adică salariul pe un an al uneia dintre vedete.

La rândul ei, CFR Cluj va primi 195.000 de euro pentru trei jucători. Fundaşul dreapta Vasile Mogoş şi atacantul Daniel Bîrligea vor reprezenta România, iar fundaşul central Arlind Ajeti a fost convocat la naţionala Albaniei.

Universitatea Craiova este o altă echipă din SuperLiga cu jucători la Euro 2024. Este vorba despre fundaşul stânga Nicuşor Bancu, care va fi în mod normal titular în echipa lui Edward Iordănescu, şi despre mijlocaşul defensiv georgian Anzor Mekvabishvili. Oltenii vor primi 130.000 de euro.

Şi FC Voluntari, echipă retrogradată în Liga a 2-a, are de câştigat datorită Campionatului European. Ilfovenii vor încasa 65.000 de euro pentru că fundaşul stânga Naser Aliji a fost selecţionat în naţionala Albaniei.

 
Cele mai citite ştiri