Prima pagina

Obie Moore va gestiona banii lui Patriciu intr-un fond global

Obie Moore va gestiona banii lui Patriciu intr-un fond global

Obie Moore, avocat: Dupa 11 ani de activitate in avocatura de business internationala, am acceptat provocarea unei pozitii globale.

14.03.2008, 19:23 172

Obie Moore, 53 de ani, fost managing partner al casei de avocatura Salans in Romania, va deveni CEO-ul unui fond international de investitii al carui principal contributor va fi cel mai bogat om din Romania, Dinu Patriciu, prin Rompetrol Holding.
"Sper sa infiintez in urmatoarele luni o companie de administrare a investitiilor, Tailwind Capital Management, in care Rompetrol Holding va fi principalul investitor. Dupa 11 ani de activitate in avocatura de business internationala, stabilit la Bucuresti dar lucrand in special pentru clienti internationali cu proiecte in afara Romaniei, am acceptat provocarea unei pozitii globale", a spus americanul Obie Moore.
Tailwind va detine birouri la Bucuresti si Geneva, iar la sfarsitul acestui an va avea intre 10 si 15 angajati, dintre care jumatate vor fi romani.
Acesta este primul fond de anvergura internationala care va administra in cea mai mare parte bani ai unor romani. La fond vor mai contribui si alti romani, precum si investitori institutionali de talie internationala.
Obie Moore este unul dintre cei mai vechi avocati de afaceri de pe piata romaneasca. El l-a reprezentat de-a lungul timpului pe Dinu Patriciu in justitie, precum si Rompetrol Holding pentru diverse contracte. Salans a consiliat anul trecut Rompetrol Holding in vanzarea a 75% din actiuni catre KazMunaiGaz din Kazahstan, pentru 1,8 miliarde de euro.
Fondul are ca obiectiv pentru primul an strangerea a 300-600 milioane de euro, care vor include cash si active diverse. Fondul va investi, printre altele, in actiuni, in hedge-fund-uri, in real estate, in energie alternativa si high-tech.
"Fondul va combina in mod optim investitii in Romania cu alte investitii in tari din vestul Europei si se va baza pe cele mai bune practici de administrare a investitiilor. Este adevarat insa ca acum exista destul de multa incertitudine pe pietele de capital internationale si ca este necesara o atentie mai mare pentru urmarirea evolutiei mediului de afaceri international", a spus Moore.
Fondul va fi stabilit cel mai probabil ca personalitate juridica in offshore-ul Channel Island. "Este posibil ca in 5-7 ani sa listam acest fond pe o bursa europeana".
Dinu Patriciu nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Dupa retragerea lui Obie Moore din pozitia executiva, Salans Romania va fi condusa de doi co-managing partners: Chris Berlew, care a venit de la biroul din Praga al Salans, si Anda Todor.
"De la 1 martie 2008 mi-am schimbat statutul la Salans. Am devenit 'Of Counsel' (statut special de afiliere a unui avocat la o casa de avocati -n.red.) si voi ramane asa pe perioada nedeterminata. In acelasi timp, ma voi retrage din Salans Global Partnership. Cu toate acestea, imi voi pastra biroul la Salans si voi dedica 25% din timpul meu clientilor Salans. Voi fi in continuare pe deplin preocupat ca Salans sa-si mentina statutul de firma de avocatura internationala de top pe piata romaneasca", a mai spus Moore. Biroul din Bucuresti al Salans numara in jur de 40 de avocati. Printre cei mai importanti clienti ai casei de avocatura sunt grupul Rompetrol, grupul farmaceutic A&D Pharma, Renault (automobile), Delphi (componente auto), Investkredit (finantari) si AIG Lincoln (fond american de investitii).
Veniturile biroului au crescut cu 50% in 2007 fata de 2006. Salans este printre primele 10 firme de avocatura din Romania.