Companii

Regele a murit. Trăiască regele! Câţi ani va mai dura creşterea cererii de benzină şi motorină, când electrificarea este numele jocului? OMV Petrom: Un PIB mai mare duce la o creştere a cererii de energie

Christina Verchere, CEO OMV Petrom

Christina Verchere, CEO OMV Petrom

Autor: Roxana Petrescu

26.06.2024, 00:08 1813

Cel puţin până la finalul acestei decade, cererea de benzină şi motorină va continua să crească, iar cea de combustibil de aviaţie va avea o ascensiune şi mai puternică, în viziunea OMV Petrom, cel mai mare furnizor de mobilitate din România Şi deşi mulţi decuplează economia de consumul de energie, cea mai mare companie locală vede lucrurile diferit.

Într-o analiză publicată la începutul acestui an de OPEC, organizaţie care livrează circa 40% din producţia globală de petrol, este pus din nou sub semnul întrebării acel peak oil care face referire la anul în care producţia de petrol la nivel global îşi va fi atins vârful, urmat apoi de un inevitabil declin. Din 1880 se vorbeşte despre acest peak oil, dar în 2022 producţia OPEC a ajuns la un nivel record, nemaivăzut din 2018, iar asta datorită avansului tehnologic.

„Azi, se vorbeşte foarte puţin despre acest vârf al ofertei, iar atenţia se mută spre acel moment de vârf al cererii pentru că unii împing teorii care au decis deja că petrolul nu va face parte dntr-un viitor sustenabil. Aşa cum a fost cazul dezbaterilor legate de vârful ofertei, oare nu cumva omitem din calcul rolul pe care tehnologia îl poate juca în reducerea emisiilor şi importanţa globală pe care petrolul o are ca sursă de energie sigură şi disponibilă?“, se arată în analiza OPEC.

Revenind pe plan local, estimările făcute de cea mai mare firmă din România, OMV Petrom arată că până în 2024 benzina şi motorina se vor bucura în continuare de creşteri susţinute în contextul în care azi electricitatea, în ecuaţia totală a mobilităţii, nu reprezintă nimic. Dar chiar şi aşa, lucrurile se vor schimba din 2030, crede OMV Petrom, în Strategia 2030, cel mai provocator aspect fiind legat de trecerea sectorului aviaţiei la combustibili sustenabili.

„Creşterea economică rapidă a României este un element central pentru creşterea cererii de energie, iar noi deja am început să captăm această oportunitate“, a spus Chris­tina Verchere, CEO al OMV Petrom, în con­ferinţa în care a fost prezentată actuali­zarea Strategiei 2030, document anunţat din 2021. „Potrivit FMI, PIB-ul României va creşte cu o rată anuală de 4% până în 2030, mult peste regiune şi media europeană. Iar un PIB mai mare duce la o creştere a cererii de energie.“

Potrivit documentului actualizat şi prezentat săptămâna trecută investitorilor şi publicului, cererea de benzină va creşte cu 5% până în 2030, la fel şi cea de motorină, iar cea pentru jet cu 25%. Cererea de energie va reveni pe creştere, cu 15%, iar cea de gaze va bifa un avans de 25%. După 2030, lucrurile se vor schimba sub impactul tranziţiei energetice.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro