Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Scrieri ciudate, scrieri ascunse, scrieri nedescifrate

CULISE DE EDITOR / Scrieri ciudate, scrieri ascunse, scrieri nedescifrate
26.08.2009, 15:37 98
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale ZD care au ca subiect cartea, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La „Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica „Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile prin care a trecut editorul.
 
 
 

La Editura ART va aparea Andrew Robinson,Istoria scrisului

 
Fara scris, istoria si civilizatia n-ar exista asa cum le stim. Dar unde, cand si cum a aparut scrisul?
Intr-un text succint si captivant, Andrew Robinson explica legaturile dintre sunet, simbol si scris. Sunt analizate fiecare dintre sistemele importante de scriere, de la cuneiforme si hieroglifele egiptene si maiase, pâna la alfabetele si sistemele de scriere din China si Japonia, precum si altele, ca runele sau „alfabetul" indienilor cherokee. Este prezentata in detaliu istoria descifrarii fiecarei scrieri, iar un capitol incitant, dedicat scrierilor inca nedescifrate, il provoaca pe cititor: oare aceste coduri vor putea fi sparte vreodata?
In aceasta editie, autorul dezvaluie cele mai noi descoperiri, care nuanteaza cunostintele de pana acum referitoare la istoria scrisului, de exemplu Tabula Cortonensis, inscriptionata cu simboluri etrusce, si un sigiliu din mileniul III i.Hr., provenit din Turkmenistan, care ar putea rezolva misterul aparitiei caracterelor chinezesti. Autorul discuta si despre textul digital, care, desi reprezinta o revolutie, nu a inlocuit cu totul textul tiparit, in ciuda predictiilor sumbre. De asemenea, capitolul dedicat glifelor maiase cuprinde si rezultatele celor mai noi cercetari.
„Cartea cea mai accesibila si mai bogata in informatii despre cele mai importante sisteme de scriere ale lumi." (History Today); „Bogata in imagini… bine informata si precisa" (Scientific American); „Minunata de citit… greu de lasat din mâna odata ce ai inceput-o" (Communication Arts).
Cartea contine peste 355 de ilustratii, dintre care 50 color.
 

Andrew Robinson a fost redactor la sectiunea literara a The Times Higher Education Supplement. Printre cartile lui anterioare, se afla si Earthshock: Hurricanes, Volcanoes, Earthquakes, Tornadoes and Other Forces of Nature (Socurile Pamântului: uragane, vulcani, cutremure, tornade si alte forte ale naturii).