Bănci și Asigurări

Piraeus Bank vrea sa isi faca grup financiar si un sediu nou

25.04.2006, 00:00 23

Piraeus Bank va completa structura de grup financiara creata in jurul bancii, cu societati de brokeraj in asigurari, securities, si in domeniul gestiunii activelor. In paralel, banca va continua extinderea rapida a retelei teritoriale, dar va demara si constructia unui nou sediu.

"Ne vom dezvolta ca banca, dar vom lansa si alte servicii financiare. Suntem in stadiul de finalizare a societatilor de brokeraj in asigurari si securities, care vor deveni operationale pana la sfarsitul lui iunie. Dupa ce vom termina aceste proiecte, vrem sa cream si o societate de asset-management", a declarat pentru ZF Sofronis Strinopoulos, director general al Piraeus Bank Romania.

El spune ca divizia de asset-management, care ar trebui sa devina operationala pana la sfarsitul anului, va crea fonduri mutuale pe piata interna, dar va oferi acces si la fondurile administrate de grup pe pietele internationale. Pe piata de capital circula informatii potrivit carora Piraeus ar fi in proces de achizitionare a unei societati de brokeraj - European Securities, detinuta de un grup de investitori greci. Strinopoulos spune ca "achizitiile nu sunt excluse, insa nu poate comenta" aceste informatii.

In prezent, grupul elen opereaza pe piata locala banca si o societate de leasing - Piraeus Leasing, ale carei active ar trebui sa se dubleze anul acesta, pana la 100 de milioane de euro.

Potrivit lui Strinopoulos, la jumatatea anului vor demara lucrarile la constructia unui nou sediu central pentru banca, ce va fi amplasat pe strada Nicolae Titulescu. Cladirea va avea 15 etaje supraterane cu o suprafata de 8.500 de metri patrati si patru niveluri la subsol.

"Este un proiect important, care se va intinde pe doi ani. Noul sediu va reprezenta identitatea noastra", spune Strinopoulos.

In lunile urmatoare banca va deschide noua sucursale, care se afla acum in faza de finisare, iar locatii pentru inca opt au fost deja contractate.

Pentru anul acesta, Piraeus si-a planificat sa deschida 30 de unitati, pentru a-si dubla reteaua. Strinopoulos spune ca daca vor exista oportunitati ar putea fi deschise chiar mai multe, iar in 2007 ritmul de extindere va fi probabil tot de 20-30 de unitati.

Pentru sustinerea acestor investitii actionarii Piraeus vor apela la o majorare de capital de 25 mil. euro, care va fi aprobata la AGA convocata la sfarsitul acestei luni.

"Pana la jumatatea anului vom mai atrage inca 12-12,5 mil. euro. Fondurile ar trebui sa ne asigure dezvoltarea pana la sfarsitul anului, iar in 2007 vom aduce din nou bani", spune Strinopoulos. Modul in care aceste fonduri vor fi atrase - majorare de capital social sau contractarea unui credit subordonat - nu a fost inca stabilit. liviu.chiru@zf.ro