Bănci și Asigurări

Business Magazin. Băncile din România au cel mai bun an cu un profit record de 14 miliarde de lei şi active de peste 800 de miliarde de lei. Cum au ajuns aici?

Autor: Claudia Medrega

30.06.2024, 17:30 154

Profit record în banking de aproape 14 mld. lei, active ajunse la vârfuri istorice, de peste 800 mld. lei, stabilitate a dobânzilor, odată cu scăderea inflaţiei, solvabilitate şi lichiditate la cote ridicate, încetinirea creditării, continuarea consolidării şi restructurării băncilor, cu tranzacţii surpriză de M&A, impozitul suplimentar pe cifra de afaceri a băncilor, continuarea digitalizării şi nivelul scăzut al ratei NPL, sub 3%, sunt câteva dintre caracteristicile bankingului românesc în 2023. Băncile s-au repliat rapid, acomodându-se la noua realitate caracterizată de încetinirea economiei, inflaţie, dobânzi ridicate, deficite în creştere, după perioada lungă de stabilitate macroeconomică şi dobânzi mici.

Băncile par să o ducă din ce în ce mai bine. O arată ultimii ani, care au adus maxime istorice după maxime istorice, inclusiv în privinţa profiturilor, care au urcat la 5-6-7-8 mld. lei/an la nivel de sistem bancar, pentru ca în 2022 câştigul băncilor să ajungă la un record de peste 10 mld. lei, iar în anul 2023 să urce spre vârful de 14 mld. lei. Practic, anul 2023 s-ar putea delimita ca cel mai bun an din istoria României pentru instituţiile de credit, cu maxime istorice pe mai multe paliere. Cu profit record, cu active ajunse la un nou maxim istoric, cu continuare a creditării, cu solvabilitate de peste 20% şi cu lichiditate la cote ridicate, cu o rată de neperformanţă în scădere, sub 3%, sistemul bancar românesc face istorie. Aceste rezultate record vin într-un context în care cei trei ani de dinainte, adică 2020, 2021, 2022, au fost ani dificili, marcaţi de pandemie, cu o serie de restricţii, război la graniţă, criză energetică, inflaţie, creştere a dobânzilor şi a ratelor bancare, au fost ani de stress test pentru întreaga economie. Şi pentru sistemul bancar aceşti ani au fost provocatori, însă băncile au reuşit să se replieze destul de rapid. Băncile s-au acomodat la noua realitate caracterizată de încetinirea economiei, inflaţie, dobânzi ridicate, deficite în creştere, după perioada lungă de stabilitate macroeconomică şi dobânzi mici. De altfel, privind retrospectiv în ultimul sfert de secol (marcat şi de perioade de boom, şi de crize economice) vedem că băncile din România au rămas în cea mai mare parte a timpului pe plus, sistemul bancar românesc reuşind să bifeze 20 de ani de profituri anuale, mai mari sau mai mici, şi doar 5 ani de pierderi, conform datelor transmise de BNR. Dovadă că băncile au cam reuşit să facă profituri şi în vremuri bune şi în vremuri mai puţin bune.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro