Eveniment

Gâlceava e-TVA: Guvernul spune că e-TVA a rămas singura modalitate de a reduce deficitul imens de încasare la TVA. Antreprenorii şi contabilii spun că nu va avea niciun efect de reducere a evaziunii fiscale

Ioana Arsenie, strateg financiar, spune de asemenea că pentru contribuabili implementarea e-TVA înseamnă costuri suplimentare.

Ioana Arsenie, strateg financiar, spune de asemenea că pentru contribuabili implementarea e-TVA înseamnă costuri suplimentare.

Autor: Răzvan Botea

26.06.2024, 08:00 608

♦ Guvernul a aprobat la finalul săptămânii trecute proiectul e-TVA, care înseamnă, în termeni practici, că ANAF va calcula automat, prin intermediul aplicaţiilor online, TVA-ul pe care îl datorează contribuabilii ♦ Dacă calculul ANAF nu este acelaşi cu calculul contribuabililor, aceştia din urmă trebuie să completeze o declaraţie prin care să justifice diferenţa ♦ Contabilii şi antreprenorii sunt de părere că pentru business este încă o piedică birocratică şi nu va  avea niciun efect pentru combaterea evaziunii fiscale din TVA. Evaziunea fiscală la TVA este imensă în România o treime din fondurile ce trebuie încasate din această sursă intrând în conturile evazioniştilor.

„Reglementarea e-TVA era pentru noi un obiectiv foarte important în procesul de combatere şi de reducere a fenomenului de evaziune fiscală, pentru creşterea eficienţei colectării TVA şi reducerii deficitului de TVA“, transmite Marcel Boloş, ministrul finanţelor.

Evaziunea fiscală la TVA din România este cea mai mare din Uniunea Europeană, iar guvernul, sugrumat de cheltuieli, nu ştie cum să aducă mai mulţi bani la buget, pe orice căi, iar TVA-ul este cea mai importantă taxă pentru bugetul de stat.

Prin sistemul botezat „e-TVA“, Fiscul adună datele din facturile companiilor într-un formular cu cât ar trebui să fie TVA plătită de contribuabil. Acesta din urmă, la rândul său, trebuie să trimită către ANAF o declaraţie dacă datele nu sunt conforme cu propriile calcule.

Aşadar, este vorba de un calcul pe care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) îl va face automat pe baza informaţiilor primite de la companii din e-Factura şi SAF-T şi va trimite o factură prestabilită în baza acestor declaraţii, până pe 20 ale lunii, care conţine cât are de plată la TVA contribuabilul respectiv.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro