Eveniment

Dincolo de PIB per capita şi puterea de cumpărare, România mai are până la adevărata civilizaţie. De cel puţin 16 ani ar fi nevoie, în ritmul actual, ca România să aibă măcar 80% din populaţie conectată la reţeaua de canalizare, care înseamnă igienă

Dincolo de PIB per capita şi puterea de cumpărare,...

Autor: Răzvan Botea

29.06.2024, 23:14 11138

♦ 40% din populaţia României nu are acces, în 2024, la reţeaua de canalizare ♦ În fiecare an din ultimii şapte ani, reţeaua de canalizare s-a extins către mai puţin de 250.000 de persoane şi, în ritmul actual, este nevoie de cel puţin 16 ani ca reţeaua să ajungă la măcar 80% din populaţie ♦ România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol: Bulgaria sau Polonia au peste 90% din populaţie conectată la reţeaua de canalizare şi 9 ţări europene au toată populaţia cu acces la canalizare.

Cu un PIB per capita la 80% din media europeană şi o putere de cumpărare similară, România are încă un drum lung de parcurs în ceea ce priveşte conectarea populaţiei la sisteme de canalizare, care este un indicator important pentru igienă, civilizaţie şi condiţii de viaţă. În timp ce ţări precum Germania şi Olanda au atins rate de conectare de 100%, România se află, în 2024, la 60%.

În ultimii şapte ani, media de persoane care au primit acces la sistemul de canalizare a fost de sub 250.000 anual. În acest ritm, ar fi nevoie de cel puţin încă 16 ani ca România să ajungă la 80% din populaţia de 19 mil. de oameni, conectată la reţeaua de canalizare. În aceeaşi vreme, însă, Germania, Austria sau Olanda au deja toată populaţia conectată la această reţea. Alte ţări cu care România se compară sunt la 80-90%: Polonia (97%), Bulgaria (90%) sau Ungaria (81%), conform datelor agregate în 2021 de Statista, biroul italian de statistică şi unul dintre cele mai importante institute de statistică din Europa.

Conectarea locuinţelor la sistemele de canalizare reprezintă, dincolo de alte cifre, un indicator important al nivelului de civilizaţie şi dezvoltare al unei societăţi. Pentru că această infrastructură aduce beneficii pentru sănătatea publică, mediul înconjurător şi calitatea vieţii în general. Practic, este unul dintre indicatorii progresului civilizaţiei. Mesopotamienii sau grecii au construit, e drept că în centrele urbane importante numai, cu mii de ani înainte de Hristos, sisteme sofisticate de canalizare, din considerente de igienă.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro