Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Comisia Europeană şi-a exprimat punctul de vedere pozitiv cu privire la proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă

Bursă. Comisia Europeană şi-a exprimat punctul de...

Autor: Tibi Oprea

02.07.2024, 16:46 171

Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România, a anunţat adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene cu privire la proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, în baza articolului 41 din Tratatul Euratom. Proiectul este gestionat de compania de proiect Energonuclear, deţinută integral de Nuclearelectrica.

Punctul de vedere transmis pe 1 iulie 2024 reflectă evaluarea realizată de Comisia Europeană – Directoratul General pentru Energie, referitor la aspectele tehnice şi de securitate nucleară ale proiectului. Conform Tratatului Euratom, dezvoltatorii de proiecte nucleare au obligaţia de a notifica Comisiei Europene investiţiile planificate şi de a demonstra conformitatea cu cele mai înalte standarde de securitate nucleară. Energonuclear a notificat Comisia în legătură cu proiectul Unităţilor 3 şi 4 în luna mai 2023.

„Adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene reprezintă o confirmare a angajamentului nostru faţă de excelenţa tehnică şi securitatea nucleară. Suntem încântaţi de acest progres semnificativ şi avem încredere că proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă va contribui decisiv la securitatea energetică şi sustenabilitatea României. Echipa Nuclearelectrica este pregătită să implementeze recomandările Comisiei şi să avanseze cu succes în următoarele etape ale proiectului. De asemenea, mulţumim Ministerului Energiei pentru eforturile asidue de a accelera programul nuclear românesc, care include retehnologizarea Unităţii 1, proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă şi construirea de reactoare modulare mici”, spune Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

Punctul de vedere primit este rezultatul unor analize elaborate ale informaţiilor furnizate de partea română, vizitelor pe amplasamentul CNE Cernavodă şi discuţiilor tehnice desfăşurate pe o perioadă de 13 luni. Conform evaluării Comisiei, proiectul de finalizare a construcţiei Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă se aliniază obiectivelor Tratatului Euratom.

Acest punct de vedere pozitiv este însoţit de recomandări uzuale pentru astfel de proiecte, care vizează aplicarea corespunzătoare a cadrului Euratom în implementarea şi pe durata de viaţă a proiectului. Aceste recomandări vor fi implementate de către dezvoltatorul proiectului în etapele următoare.

Punctul de vedere pozitiv comunicat părţii române reprezintă o etapă importantă în implementarea proiectului, atestând conformitatea cu cadrul comunitar în materie de securitate nucleară a tehnologiei CANDU 6 şi a implementării sale la Cernavodă. Cu patru unităţi nucleare în operare în România, se estimează evitarea emiterii a 20 milioane tone de CO2 anual şi crearea a peste 19.000 locuri de muncă în industria orizontală.

Nuclearelectrica are 13,7 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 82,5% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile SNN se tranzacţionează în scădere cu 8,2% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 254,2 mil. lei, arată datele BVB.

Compania a încheiat primele trei luni din 2024 cu venituri de 1,2 mld. lei, în scădere cu 43,1% faţă de cele raportate în primele trei luni din 2023, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 26,5%, la 563,2 mil. lei, arată datele din raportul financiar trimestrial.