Burse - Fonduri mutuale

Piraeus Bank poate prelua European Securities

28.08.2006, 20:10 15

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat preluarea societatii de brokeraj European Securities de catre banca greceasca Piraeus Bank.
ZF a scris in martie despre existenta unui acord privind preluarea societatii de brokeraj de catre banca elena, insa reprezentantii Piraeus nu au dorit sa comenteze pana acum aceste informatii.
Piraeus Bank este una din putinele banci care nu sunt inca prezente pe piata de capital. Strategia de dezvoltare a bancii prevede insa crearea unui grup financiar care sa cuprinda, pe langa o societate de brokeraj, o societate de asigurari si una de administrare a investitiilor. In prezent, grupul elen opereaza pe piata locala banca si o societate de leasing - Piraeus Leasing. European Securities este in prezent una dintre societatile de talie medie de pe piata, avand printre clienti fonduri de investitii in special din Grecia. Principalii actionari ai societatii sunt Boulgozo Engineering, inregistrata in Cipru, cu 40% din actiuni, si Vivid Holdings din Insulele Marshall, cu o participatie de 33%, restul de actiuni fiind detinute de oameni de afaceri greci.
Preluarea va asigura bancii, in mod indirect, si un pachet de aproximativ 0,7% din actiunile Bursei de Valori. Acestea isi vor pierde insa dreptul de vot daca societatea va fuziona cu banca.
European Securities ocupa locul 39 in topul brokerilor dupa primele sapte luni ale anului, cu un rulaj de 18 mil. euro si o cota de piata de 0,56%.