Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Cine culege roadele listărilor de la BVB şi ale creşterii numărului de investitori: cele mai mari opt societăţi independente de brokeraj de la Bursă aproape şi-au triplat veniturile în patru ani

Bursă. Cine culege roadele listărilor de la BVB şi ale...

Autor: Eduard Ivanovici

26.06.2024, 07:00 3061

Indicele BET s-a dublat în această perioadă, marcată de o pandemie şi război în estul Europei  Numărul de investitori, de trei ori mai mare.

La 33,3 milioane de lei au ajuns, în medie, veniturile înregistrate de primii opt brokeri independenţi de la Bursa de Valori Bucureşti la finele anului trecut, de la 14 milioane în 2019, în contextul în care piaţa locală de capital a trecut în acest interval printr-o amplă serie de schimbări, de la creşterea susţinută a numărului de investitori şi evoluţia favorabilă a blue chipurilor la constante apariţii în indicii FTSE Russell şi MSCI şi o ofertă istorică derulată anul trecut de Hidroelectrica (H2O).

Pentru acest clasament, ZF a analizat doar brokeri independenţi, deci nu şi afiliaţi, aşa cum sunt Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale, BT Capital Partners şi Raiffeisen Bank International.

Dacă ne uităm la mediană – un indicator mai relevant, întrucât exclude extremele –, observăm că veniturile cumulate ale celor opt societăţi au ajuns la 26,7 milioane de lei în 2023, de la 9,2 milioane cu patru ani mai devreme.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro