Business Hi-Tech

Casa inteligenta, cel mai modern "insotitor" al batranilor

11.07.2001, 00:00 23



Atunci cand cativa angajati de la organizatia de caritate Help the Aged (Ajutor pentru Varstnici) au ajuns acasa la Molly Williams, in varsta de 84 de ani pentru a-i instala tehnologia "senior link" (un sistem care permite solicitarea de asistenta in orice moment), au ramas surprinsi sa o gaseasca tocmai in varful unui copac din curtea locuintei sale.

Deloc intimidata, doamna Williams a explicat ca nu avea ce face, deoarece ramurile copacului crescusera peste masura si trebuiau scurtate cumva, relateaza Financial Times.

Acesta este un caz fericit, insa, pentru ca nu toate persoanele de varsta a treia sunt atat de active, dar chiar si cele care sunt pot intelege importanta tehnologiei pentru imbunatatirea calitatii vietii lor.

Intr-adevar noua tehnologie, pornind de la casele "inteligente" si pana la animalele de companie robot este din ce in ce mai orientata spre nevoile varstnicilor.

"Tehnologia menita sa acorde asistenta celor de varsta a treia are un potential mare de piata, cel putin in urmatorii 10-15 ani," afirma Caroline Sceat, analist al Forrester Research, o companie care intreprinde studii asupra pietei tehnologiei.

Progresele inregistrate in domeniul ingrijirii sanatatii si al medicinei au dus la cresterea duratei medii de viata, astfel incat nou-nascutii zilei de azi au toate sansele sa traiasca pana la varsta de optzeci sau o suta de ani.

In plus, numai in Europa numarul de locuitori in varsta de cel putin 65 de ani este estimat sa creasca de la 57 de milioane in 1998 la 81 de milioane in 2025, conform Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, ceea ce face necesara gasirea unor solutii care sa permita acordarea de asistenta cat mai eficienta celor in varsta, iar tehnologiile aflate acum in faza de cercetare vor fi avea un cuvant greu de spus.

De exemplu, Dundee Unviersity a primit de curand o finantare de 700.000 de lire sterline (980.000 de dolari) din partea Guvernului britanic pentru a proiecta si realiza un sistem ce poate fi instalat in locuinte si permite detectarea persoanelor care lesina, cu ajutorul unei retele de camere video care urmareste miscarile individului.

O casa inteligenta este in prezent in faza de testare la Gloucester in Anglia. Aceasta casa este impanzita cu senzori conectati la un computer central care controleaza diversele aparate casnice: senzorii din saltea pot detecta o persoana care doarme, iar daca acea persoana se trezeste in miez de noapte, computerul comanda aprinderea luminilor.

Mai mult, nu exista riscul de inundatie produsa de cada din baie, deoarece senzorii detecteaza umplerea acesteia. Casa din Gloucester a fost initial conceputa pentru cei suferinzi de afectiuni psihice, dar principiile care au stat la baza construirii sale sunt aplicabile si altor categorii de oameni.

Realizarea unor case inteligente suscita si interesul companiilor de comunicatii, cum ar Orange, al renumitului Massachusetts Institute of Technology din SUA sau al gigantului japonez Matsushita, deschizator de drumuri in domeniu prin inaugurarea casei eHII la centrul sau multimedia din Shinagawa, Tokyo.

ai tehnologia GPS poate fi de mare ajutor in cazul celor suferinzi de maladia Alzheimer si care tind sa plece de acasa si sa hoinareasca pe strazi fara a mai fi capabili sa gaseasca drumul inapoi.

Daca acesti oameni au asupra lor un telefon mobil prevazut cu GPS, atunci rudele sau cei care ii au in grija ii pot localiza cu usurinta in orice moment.

Folosirea noilor tehnologii in sprijinul varstnicilor reprezinta o modalitate de reducere a cheltuielilor de asistenta sociala pe termen lung, iar creatorii casei inteligente de la Gloucester considera ca solutia lor va duce la o economie de un miliard de lire sterline pe an in Marea Britanie, permitand celor cu afectiuni psihice sa stea acasa.

Cat despre doamna Williams, aceasta are o parere foarte buna despre avantajele oferite de tehnologie: "Independenta e cel mai bun lucru de pe lumea asta, asa ca incercati sa o pastrati cat mai mult timp posibil."