Business Hi-Tech

Telekom România Mobile împrumută abordarea comercială agresivă a Digi, grupul care a depus ofertă pentru achiziţia companiei, şi taie până la 3 euro pe lună tariful pentru un abonament cu apeluri şi net nelimitat, plus roaming şi chiar minute de apeluri spre destinaţii internaţionale. Ce oferte au rivalii la portare

Telekom România Mobile împrumută abordarea comercială...

Autor: Adrian Seceleanu

12.06.2024, 17:48 343

Telekom România Mobile (TKRM), numărul patru pe piaţa locală de telefonie mobilă, a lansat o nouă ofertă comercială, prin care oferă la 3 euro pe lună, pentru clienţii cu abonament care vin de la alţi operatori (se portează), un pachet care include net, SMS-uri şi apeluri naţionale nelimitate, acces la servicii în roaming în UE, şi chiar zeci sau sute de minute de apeluri către destinaţii internaţionale - o poziţionare comercială agresivă apropiată de cea a Digi - grupul care negociază cu proprietarii din Germania şi Grecia achiziţia TKRM. Oferta este disponibilă şi pentru clienţii care achiziţionează cartele preplătite, pentru care nu este inclus însă şi accesul la roaming în spaţiul european, ci 300 de minute de apeluri internaţionale. Pentru clienţii business, abonamentul la 3 euro include

„Telekom Romania Mobile lansează o  nouă ofertă specială, atât la abonament cât şi la cartela preplătită, la preţul promoţional de 3 euro(...).  Oferta se adresează atât persoanelor fizice, cât şi antreprenorilor”, a anunţat compania.

Campania comercială agresivă a Telekom Mobile este condusă de Mircea Haţegan, un manager cu experienţă în piaţa de comunicaţii, care a fost promovat în luna mai în poziţia de director executiv comercial al TKRM. Haţegan şi-a început cariera în Cluj, pentru Telemobil (Zapp), la origine - prima companie de telefonie mobilă din România -pe care Telekom Mobile (fostul Cosmote) a fost nevoită să o achiziţioneze în 2009 după eşecul obţinerii de la stat a unei licenţe 3G, la licitaţia din anul 2006.

Campania este lansată după ce în primul trimestru din acest an numărul total de clienţi de telefonie mobilă al TKRM a scăzut cu 10%, la 3,66 milioane, pe fondul declinului înregistrat pe segmentul de cartele preplătite (-21,6%, la 1,7 milioane de cartele faţă de 2,2 milioane în anul precedent). Numărul de abonamente al companiei crescut cu 4% la 1,9 milioane.

Oferta comercială a Telekom Mobile de 3 euro pe lună la abonamentul care include net, SMS-uri şi apeluri naţionale nelimitate, plus 5,4 GB de date în roaming în UE şi 50 de minute de apeluri internaţionale este chiar uşor mai agresivă decât cea a grupului Digi, care pentru aceeaşi sumă oferă 300 de minute de apeluri naţionale, apeluri nelimitate doar în reţea, net nelimitat şi aproximativ 4 GB de net în roaming în UE. Pentru clienţii care se portează în reţeaua mobilă a Digi, grupul are însă o campanie în care oferă pentru o perioadă de câteva luni reduceri de 50% pentru tarife, astfel că un abonament de 5 euro poate costa timp de 4 luni 2,5 euro.

La Orange, clienţii care portează un abonament de telefonie mobilă pot alege un tarif de 3 euro, care include 20 GB de internet mobil, apeluri şi SMS-uri nelimitate în reţele naţionale, cu 100 de minute de apeluri internaţionale, dar fără acces la roaming.

Vodafone este singura companie care nu a coborât preţurile la 3 euro, oferta de portare pentru abonamente de telefonie mobilă pornind de la 4 euro pe lună, pentru un pachet care include apeluri, SMS-uri şi net nelimitat la nivel naţional, plus 300 de minute de apeluri internaţionale, dar cu cea mai mare cantitate de date în roaming în UE: 8,68 GB.

Companiile locale de telefonie mobilă au avut în trecut tentative de a creşte preţurile de pornire pentru abonamentele de telefonie mobilă pe un palier superior, de 5-6 euro, dar noile limite de preţ nu au rezistat, în special pe fondul campaniilor comerciale agresive ale Digi, care având o poziţie dominantă pe net fix şi TV, cu o cotă de peste 70% din clienţi, vine acum puternic şi pe segmentul pe care nu îl domină deja, cel al comunicaţiilor mobile, atacând în principal Orange şi Vodafone.

Grupul Digi a anunţat recent şi că a intrat în negocieri cu OTE şi Deutsche Telekom pentru achiziţia Telekom Romania Mobile, împreună cu Adrian Tomşa, un antreprenor din Cluj cu care grupul a mai realizat împreună tranzacţii în trecut. Tomşa, care deţine grupul Clever Media, a încercat anterior să achiziţioneze TKRM, un memorandum cu grecii de la OTE fiind semnat în noiembrie 2023, dar tentativa a fost retrasă la finele lunii mai 2024.