Companii

Romania are cea mai mare prima de casare din Europa, prin cumularea voucherelor

Romania are cea mai mare prima de casare din Europa, prin cumularea voucherelor
13.04.2010, 23:16 60

Sase programe "Rabla" in industria auto europeana au ramas invigoare la finalul primului trimestru din 2010, dupa ce MareaBritanie si Olanda au epuizat fondurile alocate sistemelor desustinere a vanzarilor de automobile noi.

2010 a adus o politica noua pentru fiecare din pietele autoeuropene, astfel ca cea mai mare parte din cele 16 programe "Rabla"ce erau aplicate anul trecut a fost suspendata. Printre cele maiimportante se numara programul german, care presupunea o prima de2.500 de euro pentru casarea unui automobil vechi si care a avut unbuget de 5 mld. de euro, programul din Italia, cu subventii intre1.500 de euro si 5.000 de euro in functie de masina casata si noulautomobil achizitionat, sau Marea Britanie, care a alocat fonduride 400 de milioane de lire sterline.

In Romania programul "Rabla", cu o prima de casare de circa 950de euro, nu a reusit sa reduca cu mult scaderea pietei, care ainregistrat un minus de 55% la finalul lui 2009.

"Producatorii auto europeni au beneficiat de aceste masuri desustinere, intrucat au ajutat la trecerea peste aceasta scadereeconomica. In mod similar, o reducere treptata a acestor scheme desustinere ar elimina un declin brusc al vanzarilor de automobile laoprirea programelor", au declarat reprezentantii AsociatieiConstructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Germania, care a avut anul trecut cel mai amplu program "Rabla"din Europa si care tot in 2009 a devenit cel mai mare importator almarcii Dacia, a vazut in ianuarie si februarie 2010 o scadre deaproape 20% a vanzarilor de masini, dupa ce in 2009 a fostcampioana cresterilor de vanzari (plus 23,2%), urmata de Franta siAustria.

De la jumatatea anului vor ramane active cinci programe, printrecare si cel din Romania. Totodata, Franta reduce prima de casare dela 1 iulie, de la 700 la 500 de euro, iar Spania va epuizafondurile pana la 30 septembrie.

Schema de casare a automobilelor uzate din Romania este unadintre cele mai complexe din cele aplicate la nivel european sisingura unde se pot cumula valorile a pana la trei vouchere.Astfel, prima de casare ajunge la aproape 2.850 de euro, depasindprima de 1.500 - 2.500 de euro din Luxemburg, 2.000 de euro inSpania sau 1.500 de euro din Irlanda.