Eveniment

Criza din SUA se adânceşte: Biden refuză să se dea la o parte şi numeşte prestaţia catastrofala de la dezbaterea cu Trump ”doar un episod prost”

Criza din SUA se adânceşte: Biden refuză să se dea la...

Autor: Ştefan Stan

06.07.2024, 13:23 204

Joe Biden a catalogat vineri prestaţia sa slabă la dezbatere drept doar un "episod prost", în timp ce preşedintele american a încercat să înăbuşe apelurile tot mai numeroase de a-şi suspenda campania de realegere şi de a permite unui alt democrat să candideze în locul său.

Dar răspunsurile lui Biden într-un interviu cu miză mare în prime-time - primul său de la dezbaterea de săptămâna trecută, care a stârnit panică în Partidul Democrat - nu i-au liniştit prea mult pe colegii democraţi care doresc ca preşedintele în vârstă de 81 de ani să se retragă înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie.

"Este cel mai rău rezultat posibil", a declarat un agent democrat veteran pentru Financial Times după ce interviul lui Biden a fost difuzat pe ABC News. "Nu suficient de puternic pentru a ne face să ne simţim mai bine, dar nici suficient de slab pentru a o convinge pe Jill [Biden] să îl îndemne să se retragă".

David Axelrod, arhitectul campaniei prezidenţiale de succes a lui Barack Obama din 2008, a avertizat după difuzarea interviului că Biden a fost "periculos de departe de preocupările oamenilor cu privire la capacităţile sale de a merge mai departe şi la poziţia sa în această cursă".

"Acum patru ani, în acest moment, era cu 10 puncte în faţa lui Trump", a declarat Axelrod într-o postare pe X. "Astăzi, este cu şase puncte în urmă".

Pe parcursul interviului de aproximativ 20 de minute, Biden a respins sondajele de opinie care îl arată în urma lui Trump atât la nivel naţional, cât şi în statele pivot care vor determina rezultatul alegerilor.