Opinii

De la restructurarea Nastase la restructurarea Iliescu

08.03.2004, 00:00 14



Exista si in politica zicala populara: Unde dai si unde crapa! Adrian Nastase, coplesit de enormitatea sarcinii - a transforma in trei luni structura societatii romanesti - s-a gandit la o formula a guvernarii cu doi ministri de stat, unul sa coordoneze ministerele economice, altul pe cele sociale, astfel ca el sa se poata concentra asupra integrarii, politicii externe si apararii. Afirm ca in acel moment nu aparuse nici al treilea ministru de stat, nici numele Ioan Talpes.



Deodata, la 26 februarie, se strecoara intr-un ziar prestigios ceea ce americanii numesc leakage, o stire secreta cu numele Ioan Talpes, a carei sursa nu e greu de ghicit. Cum era firesc, in presa au aparut imediat speculatii ca presedintele Iliescu vrea sa-si bage omul lui in noua structura. Intr-adevar, duminica la Snagov Adrian Nastase anunta noua formula cu trei ministri de stat: Dan Ioan Popescu, economic, Ioan Rus, administratie si Ioan Talpes, integrare, justitie, aparare. Se pune o intrebare legitima: ce s-a ales din focalizarea lui Nastase pe integrare? Raspunsul e subtil, dar profund si merita sa sapam adanc. Eu cred ca avem de-a face cu doua viziuni asupra integrarii europene. Adrian Nastase, datorita formatiei culturale de factura occidentala si specializarii in drept international, manifesta o mai mare sensibilitate fata de cerintele europenizarii, in timp ce Iliescu, format la scoala de gandire sovietica, manifesta o anumita rezistenta fata de modernitatea capitalismului occidental. Vezi pozitia in problema proprietatii si directia reactiilor sale instinctive ("Sa nu ne mai dea astia lectii" sau "De 14 ani suntem tocati marunt"). De catre cine? Evident, nu-i vorba de Putin si nici macar de o alta persoana - ei, astia din Occident! Asa ceva nu poate preciza, ca el stie foarte bine sa-si dramuiasca sinceritatea. Concluzia mea: Iliescu se teme ca Adrian Nastase, avand mana libera, s-ar putea lansa in aceste trei luni intr-o terapie de soc si pentru a evita asa ceva tine sa controleze procesul integrarii prin omul sau, Iaon Talpes.



Despre competenta lui Talpes in materie vorbeste insasi biografia sa. Si-a inceput cariera ca istoric militar, fiind unul din favoritii generalului Ilie Ceausescu care, ca istoric marxist, avea probleme nu cu viitorul, ci cu trecutul. In 1992, Talpes a trecut in zona spionajului, ca director al Serviciului de Informatii Externe. Din 2001 a fost atras la Cotroceni ca sef al administratiei prezidentiale. Competenta principala: devotament pentru Iliescu.



O alta tarasenie a restructurarii este Rodica Stanoiu. Eu am anuntat inca de la 20 februarie ca va fi schimbata de la Justitie. Era evident ca pentru a conferi credibilitate pachetului de masuri in care s-a angajat la Bruxelles Adrian Nastase, trebuia sa se produca o schimbare la Ministerul Justitiei. Nu poti convinge Uniunea Europeana ca vei efectua o adevarata reforma a justitiei daca mentii la conducerea ministerului o persoana care timp de trei ani a administrat sistemul judiciar in spiritul si practicile politizarii si ale interventiei executivului in justitie. E adevarat ca treaba nu pare usoara, deoarece toate interventiile "de sus" s-au facut prin conducta Stanoiu. Ea stie prea multe pentru a fi lasata pe liber. Am vazut cazul fostilor ministri Puwak si Mihailescu, pe care i-am revazut dupa demitere in toate prezidiile Delegatiei Permanente. Se va gasi deci un fotoliu destul de confortabil si pentru Rodica Stanoiu. Si ea este o persoana devotata lui Iliescu, care apare si drept confidentul ei: "Nu a demisionat si nu vrea sa demisioneze" - a spus Iliescu ziaristilor. La drept vorbind, de ce ar demisiona daca trei ani a aplicat cu constiinciozitate indicatiile pretioase ale presedintelui tarii? De altfel, patronul a si recunoscut harnicia ei.