Opinii

Ion Iliescu, imaginea carui PSD?

12.01.2004, 00:00 16

Unul dintre cei mai mediatizati si controversati lideri politici al ultimilor 14 ani, presedintele Ion Iliescu isi pregateste revenirea in partidul sau de suflet, PSD, insa riscul acestei miscari este ca seful statului sa se simta strain in formatiunea politica pe care a fondat-o la inceputul anului '90. Discursul politic al lui Ion Iliescu - axat pe teme atat de dragi lui precum reducerea decalajului dintre bogati si saraci, impozitarea drastica a veniturilor mari, sustinerea unor masuri anticoruptie - se adreseaza mai degraba unui PSD virtual.
Nu se poate spune ca Iliescu a fost departe de PSD in toti anii petrecuti la Cotroceni, insa o oarecare distantare s-a resimtit in relatiile cu partidul de guvernamant. Dovada au fost situatiile de la inceputul anului trecut cand presedintele Ion Iliescu a fost mai degraba alaturi de partidele de opozitie decat de PSD. Sa ne amintim ca ampla discutie legata de convocarea alegerile anticipate, deschisa de premierul Adrian Nastase a fost transata dupa ce seful statului, pe aceeasi lungime de unda cu opozitia parlamentara, a aratat ca nu este momentul convocarii alegerilor cu un an mai devreme.
Al doilea exemplu relevant este opozitia manifestata de Ion Iliescu fata de proiectul de modificare a Constitutiei propus de PSD. Seful statului a respins alegerea presedintelui tarii de catre Parlament, una dintre temele apropiate primului ministru Nastase.
Apropierea lui Iliescu de PNL si PD s-a remarcat in prima parte a anului trecut si in momentul in care Administratia Prezidentiala a retrimis Parlamentului, in urma protestelor opozitiei, doua legi importante: legea partidelor politice si noul Cod Penal. Atunci, Ion Iliescu poza intr-un presedinte fara partipri politic.
Pana la finele aneului trecut, observatorii politici il considerau pe Ion Iliescu liderul Opozitiei, cel care stopeaza avantul schimbarilor propuse de PSD si exponentul vederilor partidelor din opozitie, prea neputincioase sa schimbe traseul proiectelor PSD.
Situatia pare sa se schimbe insa si teoretica impartialitate politica a sefului statului ramane un deziderat. Mai mult ca oricand, in an electoral, PSD are nevoie ca popularitatea lui Ion Iliescu sa se transfere asupra partidului. Pentru ca lui Iliescu i se pot reprosa multe, mai putin un lucru: carisma in relatia cu masele. Nici unul dintre urmasii sai politici nu pare sa-i fi mostenit acest talent.
Cu acest as in maneca, viitorul fost presedinte si-a inceput in forta anul electoral. Dupa audienta populara organizata la Cotroceni de ziua sa onomastica, Ion Iliescu a deschis la Vaslui anul "Stefan cel Mare". Iar Vaslui este doar primul popas al sefului statului din periplul pe care-l va face in tara in ultimul an de mandat prezidential (al doilea sau al treilea, nici juristii nu au cazut de acord).
Ca PSD a ramas partidul de suflet al presedintelui nu este un secret pentru nimeni. Insa, in ce masura PSD-ul la care se raporteaza Ion Iliescu mai corespunde imaginii pe care el insusi a cultivat-o de ani de zile? Cand vorbeste despre inechitate sociala, impozitarea drastica a salariilor mari, starpirea coruptiei, mesajul lui Iliescu este pentru actualul PSD, ori pentru partidul virtual pe care si-l doreste seful statului?
In ciuda repetarii pana la epuizare a pledoariei sale pentru social-democratie, in PSD au crescut si s-au consacrat lideri politici care au legaturi, cel putin limitate cu doctrina atat de apropiata sefului statului. Cele mai elocvente exemple sunt in teritoriu, unde lideri locali, asa numitii "baroni", si-au consolidat pozitia prin influenta administrativa. Folosindu-se de parghiile administrative (gestionarea banilor publici directionati spre firmele proprii) si sustinerea politica, baronii locali, altfel cei mai reprezentativi oameni in teritoriu pentru imaginea PSD, au acumulat averi de invidiat in timpul acestui mandat. Averi care isi au locul, maidegraba, la partidele liberale, de dreapta in general, decat intre social-democrati, mai preocupati teoretic de redistribuirea judicioasa a resurselor.
Ce a facut Ion Iliescu in fata lor? Nimic. Or, lipsa de atitudine a sefului statului a fost, de multe ori, considerata o sustinere implicita a celor in cauza.
Intrebarea este daca in momentul in care va reveni efectiv in PSD, discursul lui Iliescu despre echitatea sociala, despre eliminarea prapastiilor dintre bogati si saraci, sloganul "bogat si cinstit" vor mai avea vreun impact asupra emblemelor PSD din teritoriu. Autoritatea doctrinara si de discurs a lui Ion Iliescu va mai functiona asupra "cadrelor de baza" ale PSD?
La fel stau lucrurile si in privinta celebrelor cazuri de coruptie care au avut legatura cu partidul de guvernamant. Desi investeste energie in discursul impotriva coruptiei, in momentul in care cazurile fostilor ministri Mircea Beuran si Hildegard Puwak au ajuns in atentia presei, tot ce a avut de spus Ion Iliescu a fost ca "nu ei sunt coruptii Romaniei". Incontestabil, discursul lui Ion Iliescu isi atinge in cea mai mare parte scopul. Dar, de la ce spune Ion Iliescu la ceea ce admite sa se intample este aceeasi diferenta ca intre un partid real si unul virtual.