Bănci și Asigurări

BTR: A vorbit Ion Iliescu cu presedintele Turciei

05.07.2001, 00:00 22



Problemele de lichiditate ale Bancii Turco-Romane (BTR) vor fi rezolvate intrucat presedintele Ion Iliescu a avut discutii cu presedintele Turciei pe aceasta tema.

Aceasta a fost mesajul transmis ieri la Adunarea Generala a Actionarilor BTR de catre reprezentantii actionarul majoritar al bancii, grupul turc Bayindir.

Pe acest motiv, Bayindir a cerut amanarea discutarii primului punct de pe ordinea de zi a AGA, respectiv mobilizarea fondurilor necesare pentru indeplinirea cerintelor de capital minim si fonduri proprii cerute de BNR.

Pe de alta parte, surse bancare au afirmat ca astazi este ultima zi in care BTR va mai fi pasuita. "Bayindir trebuie sa aduca urgent, intr-o prima faza, 4 milioane de dolari, pentru a mai discuta in continuare.

Cum astazi (n.r-ieri) este 4 iulie si Amercia este inchisa nu se asteptam ca acesit bani sa ajunga pana la desfasurarea AGA", a mentionat sursa citata.

Daca banii nu vor veni, BNR ar putea ridica autorizatia de functionare a BTR pana la sfarsitul saptamanii. BTR are in continuare probleme de lichiditati. De asemenea, are si capital negativ avand de acoperit un deficit de peste 8 milioane de dolari.

Reprezentantii Bayindir au mai afirmat ieri ca in Turcia se poarta discutii destul de avansate pentru vanzarea BTR, dar nu au dorit sa spuna numele acestui investitor.

La Adunarea Generala a BTR au participat mai putin de zece persoane, dintre care doar 2-3 persoane de nationalitate romana.