Bănci și Asigurări

BNR: O treime din creditele ipotecare au dobânda fixă pe diferite perioade, în timp ce aproape 70% din ipotecare au dobândă variabilă de la acordare până la scadenţă. La creditele de consum peste 70% au dobânda fixă

Cât de mult au prins la români dobânzile fixe la credite? Câte din creditele ipotecare au dobândă fixă vs variabilă? Comparaţie cu creditele de consum?

BNR: O treime din creditele ipotecare au dobânda fixă...

Autor: Claudia Medrega

20.06.2024, 16:00 114

La ipotecarele cu dobânda fixă, un procent de 17% au dobânda fixă între 1 şi 5 ani, 7% între 5 şi 10 ani şi tot 7% au dobânda fixă de la acordare şi până la scadenţă, în timp ce doar 1% sunt cu dobânda fixă pe 1 an sau mai puţin.

Aproximativ o treime din creditele ipotecare au ajuns anul trecut să figureze cu dobândă fixă pe diferite perioade, în condiţiile în care băncile au încercat să revigoreze piaţa creditării ipotecare lovită de creşterea dobânzilor lansând oferte cu dobânzi fixe. Comparativ, la creditele de consum peste 70% au dobânda fixă, conform datelor BNR aferente anului 2023.

Detaliind situaţia la creditele ipotecare cu dobânda fixă vedem că un procent de 17% au dobânda fixă între 1-5 ani, 7% între 5-10 ani şi tot 7% au dobânda fixă de la acor­dare şi până la scadenţă, în timp ce doar 1% sunt cu dobânda fixă pe 1 an sau mai puţin, con­form datelor BNR din cea mai re­centă ediţie a Raportului asupra stabilităţii finan­ciare.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro