Business Internaţional

Alegeri în Franţa. Partidul de extremă-dreapta Rassemblement National, progres istoric

Alegeri în Franţa. Partidul de extremă-dreapta...

Autor: Andreea Tobias

30.06.2024, 21:38 196

Partidul de extremă-dreapta Adunarea Naţională (RN) a înregistrat un progres istoric în primul tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa, duminică, într-un scrutin marcat de o creştere ridicată a prezenţei la vot. 

Cu 34% din voturi împreună cu aliaţii săi, potrivit primelor estimări, partidul condus de Marine Le Pen şi Jordan Bardella aproape şi-a dublat scorul de la alegerile din 2022, în timp ce speră să cucerească pentru prima dată puterea.

Preşedintele Emmanuel Macron, care a convocat alegeri anticipate pe 9 iunie după înfrângerea formaţiunii sale la alegerile europene, îşi vede coaliţia clasată pe locul al treilea, cu 20,3%, în timp ce alianţa partidelor de stânga, Nouveau Front Populaire, a ajuns la 28,1%, potrivit estimărilor iniţiale ale Ipsos Talan pentru France Télévisions, Radio France, France24/RFI şi LCP Assemblée Nationale.

Configuraţia noii Adunări Naţionale va deveni clară abia după turul al doilea din 7 iulie, dar rezultatele de duminică arată că RN este mai aproape ca niciodată de a-şi atinge obiectivul.

Dacă RN obţine majoritatea absolută, şeful partidului, Bardella, protejatul lui Le Pen, în vârstă de 28 de ani, fără experienţă de guvernare, ar putea deveni prim-ministru într-o coabitare tensionată cu Macron, conform Le Monde.