Business Internaţional

Berlusconi se joacă cu nervii Europei după ce a modificat măsurile de austeritate

Berlusconi se joacă cu nervii Europei după ce a modificat măsurile de austeritate

Foto AFP

Autor: Paul Comşa

08.09.2011, 00:03 1695

Guvernul italian a modificat în ultimul moment pachetul de măsuri de austeritate pe care a fost forţat să îl adopte luna trecută ca o condiţie pentru achiziţiile de obligaţiuni realizate de BCE.

Noua variantă, care include majorarea TVA cu până la 21%, impozitarea adiţională cu 3% a celor cu venituri de peste 300.000 de euro pe an şi creşterea vârstei de pensionare a femeilor din sectorul privat de la 60 la 65 de ani începând cu 2014 (cu doi ani mai devreme decât în varianta iniţială), urma să fie supusă ieri seară votului în Senat, scrie Bloomberg.

Din cauza presiunilor, guvernul a renunţat la taxa de solidaritate pe care intenţiona să o aplice celor care câştigă mai mult de 90.000 de euro pe an şi la schimbarea regulilor privind plata pensiilor. Măsurile de austeritate vor aduce economii de 45,5 mld. euro.

Schimbările de ultim moment nu sunt privite bine de economişti şi de politicienii europeni, care se tem că executivul de la Roma nu va avea voinţa necesară pentru a implementa măsuri nepopulare.

După Senat, reformele va trebui să primească avizul favorabil al deputaţilor şi vor pune la încercare majoritatea slabă pe care coaliţia guver­na­mentală o are în Camera Deputaţilor. "Dintre cele trei măsuri, doar majorarea TVA va avea un efect imediat şi consistent asupra bu­getului. Pentru ca investitorii să aibă o părere mai bună despre Italia, vor fi necesare noi măsuri de stimulare a creşterii economice", a afir­mat Riccardo Barbieri Hermitte, economist-şef pe Eu­ropa la banca ja­poneză Mizuho International.

Mă­sura va aduce în conturile statului 3,7 mld. euro. El a fost completat de o serie de oameni de afaceri im­por­tanţi din Milano care consideră că economia italiană are nevoie urgentă şi de alte reforme structurale.

Totuşi, în loc să liniştească, schimbările pro­pu­se de guvernul italian arată mai degrabă imaginea unui executiv fragil şi dezordonat. În timpul dez­ba­terilor pe marginea pachetului, Giulio Tre­monti, ministrul de finanţe, s-a opus majorării TVA, pre­mierul Berlusconi s-a împotrivit creşterii impo­zitării bogaţilor, iar Umberto Rossi, şeful Ligii Nordului, partid aflat în coaliţia de guvernare, nu a fost de acord cu schimbarea vârstei de pensionare.

Sute de mii de italieni au protestat împotriva schim­bărilor propuse de guvernanţi şi au răspândit nelinişte în rândul investitorilor şi liderilor euro­peni cu privire la capacitatea Italiei de a supra­vieţui crizei datoriilor de stat. Tensiunile populare s-au amplificat după ce CGIL, cel mai mare sin­dicat din Italia, a scos marţi în stradă 58% din an­gajaţii afiliaţi pentru a par­ticipa la un marş amplu de protest împotriva planului de austeritate.